Zoeken

The Dreamers

  • Cinevision.be/nl quoteert The Dreamers met een 2/5
  • Regisseur: Bernardo Bertolucci
  • Cast: Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel
  • Genre: Drama
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 25-02-2004
  • DVD: 06-10-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Dreamers"

Vijf jaar na ‘Besieged’ acht Italiaans regisseur Bernardo Bertolucci, bekend van onder andere ‘Last Tango In Paris’, de tijd gekomen voor een nieuwe film. Met ‘The Dreamers’ houdt hij het midden tussen een erotisch drama over het ontluiken van de seksuele gevoelens bij drie jongeren en een politieke schets ten tijde van de Parijse rellen in 1968.

De tweeling Isabelle (Eva Green) en Theo (Louis Garrel) leren op een dag medestudent Matthew (Michael Pitt) kennen en stellen hem zelfs voor aan hun ouders. Wanneer ze voor de zoveelste keer lange tijd van huis weg zijn, nodigen ze Matthew uit om bij hen in te trekken. De schuchtere Matthew besluit op het voorstel in te gaan. Er ontwikkelt zich een bizarre driehoeksverhouding, waarbij aan de hand van verschillende excentrieke spelletjes getest wordt waar ieders grens ligt. Ondertussen engageren Theo en Isabelle zich ook op politiek vlak en plannen deel te nemen aan een gigantische opstand.

Bertolucci wisselt hedendaagse kleurtaferelen af met oude zwartwit-fragmenten uit filmklassiekers uit de jaren dertig. Er bestaat geen twijfel over dat Bertolucci enigszins eer wil betonen aan de legendarische film noir. Het dramatische verhaal over liefde, seks en vriendschap wordt echter nogal weinig uitgewerkt en laat een matte indruk na. De expliciete naaktscènes dragen vaak maar weinig bij tot het eigenlijke verhaal en lonken daardoor naar goedkoop voyeurisme. De politiekhistorische achtergrond komt geregeld ter sprake, maar kent nergens enige uitdieping. We komen ook weinig tot niets te weten over de doelstellingen van de jongeren in deze kwestie. De vertolkingen van nieuwkomer Eva Green en in het bijzonder Michael Pitt zijn wel de moeite, maar weten deze prent niet te redden. In ‘The Dreamers’ pakt Bertolucci uit met van oeverloze larie bolstaande dialogen, die niet kunnen maskeren dat er achter de duistere opzet geen echte betekenis zit. Het vele naakt maken van deze film just another tango in Paris!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray