Zoeken

Jessabelle

  • Cinevision.be/nl quoteert Jessabelle met een 2/5
  • Regisseur: Kevin Greutert
  • Cast: Sarah Snook, Mark Webber, David Andrews, Joelle Carter
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-04-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Jessabelle"
Iemand zei dit is Jessabelle. Ze moest niet naar het station. Maar wel naar haar vervallen ouderlijk huis in een gehucht in Louisiana. Waarom ze daar heen moest? Een jammerlijk ongeval zowaar. Ze stond – zwanger en dolverliefd – op het punt om te gaan samenwonen met haar verloofde, maar een dodelijke aanvaring met een vrachtwagen maakte een eind aan die mooie toekomstplannen. Jessie (Sarah Snook) verliest zowel haar kind als haar toekomstige man, en komt zelf zwaar gehavend uit de crash. Na haar revalidatie moet ze nog steeds fysiotherapie volgen. Haar vader is zo vriendelijk haar op te vangen, al loopt dat niet van een leien dakje. Nadat Jessies moeder stierf aan kanker terwijl ze nog maar een baby was, wou haar vader niet instaan voor haar opvoeding, die hij dan maar aan haar tante toevertrouwde. De relatie met haar norse en vaak stilzwijgende pa die ze in geen jaren heeft gezien is op zijn zachtst gezegd grillig. 

In het ouderlijk huis neemt Jessie haar intrek in de kamer die ooit van haar moeder was. Ze ontdekt er videobanden met opnames die haar moeder lang geleden speciaal voor haar maakte. Jessie is blij met die oude beelden, maar de vreugde blijkt van korte duur als mamalief haar vanuit het graf waarschuwt voor een venijnige vrouwelijke entiteit in het huis. Het duurt niet lang vooraleer ze die waarheid lijfelijk ondervindt. Jessie wordt herhaaldelijke keren aangevallen door een mysterieuze vrouw die enkel zij maar kan zien. Preston (Mark Webber), een van Jessies jeugdvrienden die plots op de stoep staat, lijkt vastbesloten het geheim achter die waanbeelden te achterhalen. 

Een over twee paragrafen verdeelde korte inhoud die duidelijk maakt dat we met ‘Jessabelle’ alweer een paranormale kippenvelfilm krijgen voorgeschoteld. Alweer, ja. Sinds het succes van ‘Paranormal Activity’ en ‘Insidious’ investeert Hollywood graag en vaak in dit horrorsubgenre. Grootste slachtoffer blijkt de torture porn te zijn: daarvan worden er bij lange na niet zoveel meer gemaakt als tijdens de revival met ‘Saw’ en ‘Hostel’. Kevin Greutert kan ervan meespreken: hij debuteerde als regisseur met ‘Saw VI’ en ‘Saw 3D’ nadat hij als monteur bij de eerste vijf films uit die franchise was betrokken. Met ‘Jessabelle’ mag hij bewijzen wat hij binnen de paranormale krijtlijnen in zijn mars heeft.

‘Jessabelle’ is de zoveelste spokenthriller die wordt geproduceerd door Jason Blum, de succesvolle producer van films als ‘Paranormal Activity’, ‘Sinister’, ‘Insidious’, ‘Dark Skies’, ‘The Purge’ en ‘Ouija’. Als er een titel is die genoeg geld in de laatjes brengt, kan je er trouwens donder op zeggen dat er een of meerdere sequels komen. Een sequel op ‘Jessabelle’ krijgen we waarschijnlijk niet. De film was in Amerika amper in de zalen te zien, en werd nogal schoorvoetend op dvd en vod uitgebracht. Nochtans is Greuterts film niet beter of slechter dan het gros van de gelijkaardige titels. Je ziet dat Greutert – die zelf de montage verzorgde – weet hoe hij beeldvoering strak en intrigerend moet houden, maar uiteindelijk is dat niet genoeg om een verschil te maken met het gros van Blums output – de er toch bovenuit torende ‘Insidious’-films uitgezonderd.

De grootste reden waarom ‘Jessabelle’ weinig tot de verbeelding spreekt is het scenario van Ben Garant. Een man die over het algemeen komische scenario’s schrijft (‘Herbie Fully Loaded’, de ‘Night At The Museum’-trilogie, ‘Balls Of Fury’), maar blijkbaar zin had om zijn teen eens in de spokenpoel te stoppen. De setting in het met voodoowalmen doordrenkte Louisiana is een goede sfeerscheppeer, maar alles wat uiteindelijk gebeurt is toch maar een doorslagje van eender welke ‘Amityville’-achtige titel. Niet veel nieuws onder de horrorzon dus, en enkel de meest ardente horrorfiel zal hier zijn slaap voor laten. Wel een pluim voor de stevige vertolking van Sarah Snook, een Australische actrice die recentelijk te zien was naast Ethan Hawke in ‘Predestination’ en binnenkort haar opwachting maakt naast Kate Winslet in de wraakfilm ‘The Dressmaker’.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray