Zoeken

Hector And The Search For Happiness

  • Cinevision.be/nl quoteert Hector And The Search For Happiness met een 2/5
  • Regisseur: Peter Chelsom
  • Cast: Simon Pegg, Rosamund Pike, Toni Collette, Barry Atsma
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-02-2015
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Hector And The Search For Happiness"
Psychologie en goed gevoel new age contemplatie voor dummies. Zo kan je ‘Hector And The Search For Happiness’ in een notendop samenvatten. Een ietwat statische roadtrip die in het vaarwater zit van de chickflick ‘Eat Pray Love’ is een andere vlag die de lading dekt. Het bronmateriaal is de Franse roman ‘Le Voyage D’Hector Ou La Recherche Du Bonheur’ van psychiater François Lelord die in 2002 verscheen. Later kwamen daar nog de sequels ‘Hector Et Les Secrets De L’Amour’ (2005) en ‘Le Nouveau Voyage D’Hector A La Poursuite Du Temps Qui Passe’ (2006) bij. Moderne sprookjes voor de mens van vandaag, volgens Lelord. 

De Hector waarvan sprake is net als zijn geestelijke vader een psychiater, en krijgt in de filmversie de trekken van Simon Pegg mee. Hij houdt spreekuur in Londen, waar zijn leven netjes geordend verloopt. Hij ziet steeds dezelfde patiënten en leeft een zorgeloos leventje met zijn vriendin Clara (Rosamund Pike). Op een kwade dag komt hij tot het besluit dat zowel zijn werk als zijn relatie hem eigenlijk niet gelukkig maken. Of misschien wel, maar waarom voelt hij zich dan niet tevreden en blij? Een vraag die hem er toe noopt een wereldreis te ondernemen om uit te vinden wat geluk is en wat andere mensen gelukkig kan maken. Behalve een eigen huis en een plek onder de zon.

Zijn eerste stop is China waar hij wordt rondgeleid door een zakenman (Stellan Skarsgard) en hij een ontmoeting heeft met een call girl die haar leven vult met het propageren van vals geluk. Daarna reist hij naar Afrika, waar hij een ontmoeting heeft met een oude vriend van hem (Barry Atsma) die er nu als dokter resideert. Hij heeft er eveneens een ontmoeting met een drugshandelaar (Jean Reno) en die ontmoeting blijkt naderhand van pas te komen als hij wordt ontvoerd door een lokale bende misdadigers. Op weg naar Los Angeles ontmoet Hector een oude jeugdvriendin (Toni Collette) met wie hij een professor (Christopher Plummer) opzoekt die de effecten van geluk op het menselijk brein bestudeert. Voor Hector een uitgelezen moment om zelf aan de lijve en volledig wetenschappelijk verantwoord te ontdekken waarin het echte geluk schuilt.

‘Hector And The Search For Happiness’ valt als ode aan levensvreugde en geluk wat mager uit. Regisseur Peter Chelsom (‘Hear My Song’, ‘Funny Bones’, ‘Serendipity’) doet zijn uiterste best om alles een vlot en hip gevoel mee te geven – af en toe pakt hij uit met een animatie-interludium – de film blijft echter veel te statisch en fragmentarisch. Pegg overtuigt trouwens niet in de rol van dragende protagonist: intussen bewees hij al meermaals goed te gedijen als sidekick of in komische rollen, dramatische emoties gaan hem toch minder goed af. Dat had Chelsom precies ook zelf in de gaten, daar hij Pegg een paar keer voluit de komische toer laat opgaan met wat geforceerd openlijk lach of ik schiet-intermezzo’s. Wat dan weer vloekt met de algemene teneur van de prent. 

Voor een verhaal dat openlijk op zoek gaat naar geluk blijven het hart en de ziel angstvallig gesloten: de buitenlandse avonturen van Hector bieden weinig animo, de cameo’s hebben geen meerwaarde en de uiteindelijke ontknoping – dat Hector eigenlijk alles al had om gelukkig te zijn – zal niemand van zijn sokken blazen. Of hoe Hectors zoektocht eerder een kale kermis dan een warme oase blijkt te zijn.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray