Zoeken

My Old Lady

  • Cinevision.be/nl quoteert My Old Lady met een 3/5
  • Regisseur: Israel Horovitz
  • Cast: Kevin Kline, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-03-2015
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "My Old Lady"
Mooi om Kevin Kline nog eens in een volwaardige hoofdrol te zien. Voila, als besluit in een openingszin kan dat tellen. Kline is de laatste jaren schandelijk onderbruikt: zijn rol als Errol Flynn zat in de verkeerde film (‘The Last Of Robin Hood’), en meestal kon hij als bijrolspeler het verschil niet maken in titels die ofwel weinig bekoorden of in rollen waaraan maar weinig vlees hing. Niet zo in ‘My Old Lady’, een bekoorlijke ‘romcom voor volwassenen’ waarin hij zowel de menselijkheid uit ‘Sophie’s Choice’ als de komische versatiliteit uit ‘A Fish Called Wanda’ mag etaleren. Way to go, Kev.

Kline kruipt in de huid van Mathias Gold, Jim voor de vrienden. Een weinig succesvol schrijver die evenveel geflopte boeken als op de klippen gelopen huwelijken telt. Na de dood van zijn vader erft hij een rustiek appartement in het centrum van Parijs. Een investering die hij voor veel geld hoopt te verkopen. Groot is zijn verbazing als blijkt dat het huis nog bewoond is. Door de kranige tweeënnegentigjarige Mathilde Girard (Maggie Smith) om precies te zijn. Nog groter is zijn verbazing als blijkt dat ze het recht heeft om er te blijven wonen. Zijn vader had het huis immers en viager, wat betekent dat de huurder er sowieso mag blijven wonen zolang die leeft en niet uit het eigendom kan worden verwijderd. Meer nog: Mathilde deelt Jim mee dat hij zelfs verplicht is om haar maandelijks 2400 euro te betalen voor kost en inwoon – zoniet, is hij zelf strafbaar. 

Een deal die Jim niet ziet zitten, maar hij heeft weinig keus zo blijkt na ettelijke rondvragen op de vastgoedmarkt. De situatie wordt nog gekker als blijkt dat Mathildes dochter Chloe (Kristin Scott Thomas) eveneens in het huis woont, en die steekt niet onder stoelen of banken dat ze Jim zo snel mogelijk liever kwijt dan rijk is. Jim laat zich echter niet zonder slag of stoot wegjagen, en krijgt van Mathilde een kamer in zijn toekomstige eigendom te leen tot wanneer er een oplossing uit de bus komt. 

Dat ‘My Old Lady’ uiteindelijk op een voorspelbare manier de finishlijn haalt, laat zich raden. Cynici zullen waarschijnlijk hun neus ophalen voor de overdosis sentiment die doorheen het tweede deel van de film slingert. Onterecht, ‘My Old Lady’ gaat in de eerste plaats over menselijkheid en respect, en blijde boodschappen kunnen er nooit genoeg zijn. Zeker niet als de boodschappers van dienst klasbakken als Kevin Kline, Maggie Smith en Kristin Scott Thomas zijn. Bovendien is het genieten geblazen van de heerlijke gniffelmomenten die er te rapen vallen.

‘My Old Lady’ is het langspeeldebuut van Israel Horovitz, al klinkt debuut niet als het juiste woord op de juiste plaats als je weet dat de man meer dan zeventig toneelstukken op zijn naam heeft staan. Horovitz schrijft al stukken sinds eind jaren zestig, en hielp zo de acteer- en theatercarrière van onder meer Al Pacino, Richard Dreyfuss en John Cazale uit de startblokken. In 1982 werkte hij nog eens met Pacino samen toen hij het deels autobiografische script schreef voor ‘Author Author’ met Pacino in de rol van een toneelauteur die zijn carrière en professioneel leven in evenwicht moet zien te krijgen. Horovitz is trouwens ook de vader van Adam Horovitz, een van de leden van The Beastie Boys. En afgaand op ‘My Old Lady’ een sterk menselijk observator. En niet vies van grappen die soms wel uit het oeuvre van collega Neil Simon lijken te komen. Geen overdonderende film deze ‘My Old Lady’ maar wel een prettig-mooie. En met prettig-mooi is niets verkeerds. Echt niet.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray