Zoeken

You're Not You

  • Cinevision.be/nl quoteert You're Not You met een 2/5
  • Regisseur: George C. Wolfe
  • Cast: Hilary Swank, Emmy Rossum, Josh Duhamel, Jason Ritter
  • Genre: Drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-04-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "You're Not You"
Manipulatie is troef en fijnzinnigheid zoek in ‘You’re Not You’, de zoveelste ‘ziekte van de week’-film waarvan het lijkt dat die gesponsord is door een al dan niet met een K beginnende fabrikant van papieren zakdoekjes. Ja, een omschrijving die denigrerend is naar mensen die echt met de ziekte (in dit geval ALS) te maken hebben, maar filmisch schiet je nu eenmaal niet veel op met een prent die kiest voor karikaturale personages en voor de hand liggende plotpunten. 

‘You’re Not You’ is gebaseerd op de in 2006 verschenen roman van Michelle Wildgen. Het scenario werd geschreven door Jordan Roberts (‘Big Hero 6’) en Shana Feste (‘Endless Love’). En het resultaat is – al dan niet bewust – bijna uitsluitend gericht naar de vrouwelijke demografische bevolkingsgroep. De personages zijn rijk en hebben alles wat hun hart begeerd – wat het blijkbaar allemaal nog erger maakt dan moest de ellende een gezin uit de Mike Leigh-klasse overvallen – en zouden allemaal kunnen figureren in een oppervlakkige romcom. Zo’n film dus.

Kate (Hilary Swank) is een klassiek geschoolde pianiste die aanvankelijk alles heeft wat ze wil. Een mooie carrière, een hunk van een man (de immer saaie Josh Duhamel), een kast van een huis en een stralende toekomst. Totdat het noodlot toeslaat in de vorm van de spierziekte ALS en Kates jaren en dagen geteld zijn. De relatie tussen Kate en haar Evan komt daardoor onder grote druk te staan: Evan heeft immers nog een carrière en Kate – die vertrouwt op de zorg van thuisverpleegsters – vindt het niet leuk dat iedereen haar als een patiënte behandelt en niet zozeer als mens.

Waarop Bec (Emmy Rossum) op het appel verschijnt. Een ietwat wilde studente die eender welk jobje wil aannemen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zij reageert op de jobadvertentie van Kate, en zelfs al laat Bec nogal wat steken en breekbare zaken vallen en botert het niet echt tussen haar en Evan, toch toont Kate vertrouwen in haar nieuwe verpleegster. Al snel groeit er een mooie verstandhouding tussen de twee, en ontstaat er een hechte vriendschap, terwijl Kates band met haar echtgenoot steeds slechter wordt. 

Regisseur George C. Wolfe (die al eens aan de tranen trok in de Nicholas Sparks’ verfilming ‘Nights At Rodanthe’) kwijt zich degelijk en rechtlijnig van zijn taak: ontroering en gesnotter is wat het doelpubliek wil, ontroering en gesnotter is wat het krijgt. Zowel in het verhaal van een trotse vrouw die lichamelijk aftakelt en afstevent op een onvermijdelijke vroege dood, als in de relatie tussen twee karakterieel tegengestelde vrouwen die uitgroeien tot hechte soulmates. Niet meteen een drama voor meerwaardezoekers dus deze ‘You’re Not You’, maar wel spek voor de bek van dramatoeristen die het leed het liefst zo kapsoneloos krijgen ingelepeld en opgediend.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray