Zoeken

The Heavy Water War

  • Cinevision.be/nl quoteert The Heavy Water War met een 3/5
  • Regisseur: Per-Olav Sorensen
  • Cast: Esper Klouman Hoiner, Christoph Bach, Anna Friel
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 270 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-05-2015
  • Distributeur Blu-ray: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Heavy Water War"

Oorlog: ’t zou niet mogen bestaan, maar het levert best aardig film- en televisievertier op. De wolken achter de zon, zowaar. ‘The Heavy Water War’ grijpt terug naar een fascinerende periode uit de tweede wereldoorlog: die waarin de nazi’s besloten om een kernwapenarsenaal te bouwen. En daarvoor hadden ze Noors ‘zwaar water’ (chemici mogen dideuteriumoxide zeggen) nodig, uitermate geschikt bij de productie van waterstofbommen, zo blijkt. Niet naar de zin van de Europese verzetstroepen, die prompt in het grootste geheim een grootschalige sabotageactie op poten zetten om de Duitse plannen te dwarsbomen.  

De Noors-Brits-Deense serie ‘The Heavy Water War’ (originele titel: ‘Kampen Um Tungtvannet’) doet met een prijskaartje van zo’n 8,7 miljoen euro zijn best om alles zo historisch verantwoord op een rij te zetten. Zij het niet zonder controverse: de betrokkenheid van de Duitse quantumwetenschapper en Nobelprijswinnaar Max Heisenberg aan het nucleaire nazi-programma is hevig gecontesteerd, net als de toespelingen op zijn vermeende homoseksualiteit. Volledig accuraat is ‘The Heavy Water War’ geenszins: zo is het personage van de Britse verzetsleidster Julie Smith volledig fictief. Maar dat is nu eenmaal de aard van het dichterlijke vrijheidsbeestje.

‘The Heavy Water War’ – in Noorwegen begin dit jaar goed voor gemiddeld zo’n 1,2 miljoen zondagavondkijkers – telt zes afleveringen van drie kwartier en neemt rustig zijn tijd om het verhaal begrijpelijk en evenwichtig op te bouwen. Scènes uit het Duitse kamp worden afgewisseld met scènes in Noorwegen en in Londen, waar de sabotageacties worden gecoördineerd. Van gewichtige scènes met talking suits tot robuuste oorlogsactie: voor alles in een plaats en tijd. Geserveerd met de inmiddels onderkoelde Scandinavische spanningsgraad waar we nu toch al een hele tijd mee vertrouwd zijn na het internationale succes van hun krimi’s.  

Afwisseling is trouwens troef: aanvankelijk wordt er vooral veel gepraat in een vaak duistere omgevingen (labo’s en ondergrondse vergaderruimtes), gaandeweg evolueert alles naar sabotageacties in ijzige witte sneeuwlandschappen. De keuze om de dialogen afwisselend in het Noors, Duits en Engels te houden werkt de authenticiteit netjes in de hand. Af en toe houdt regisseur Per-Olav Sorensen het misschien iets te academisch, tegelijkertijd is dit een serie die intrigerend genoeg is om ze er bingegewijs op een avond door te jagen. Mooie – deels sobere, maar steeds solide – vertolkingen ook van de grotendeels onbekende cast die zichtbaar gelooft in de slagkracht van het project. 

Oh ja, wie een Hollywoodkijk op het Noorse zware water wil, doet er goed aan om Anthony Manns ‘The Heroes Of Telemark’ met Kirk Douglas als held van de dag (nog eens) in de dvd- of blu-raylader te schuiven. Min of meer hetzelfde verhaal, heel verschillende aanpak. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray