Zoeken

Jurassic World (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Jurassic World (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Colin Trevorrow
  • Cast: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Nick Robinson, Ty Simpkins
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-10-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Jurassic World (Blu-ray)"
Tweeëntwintig jaar nadat Steven Spielberg voor volksverhuizingen naar de bioscoop zorgde met ‘Jurassic Park’ is het vierde deel uit de dinofranchise - eindelijk - een feit. En dat dertien jaar nadat ‘Jurassic Park III’ in de zalen liep. Het is misschien raar dat een succesvolle reeks zo lang wacht om een vervolg te breien, maar eigenlijk is het ergens logisch. Qua structuur en opbouw loopt alles immers gelijk: dinosaurussen ontsnappen en hebben het op mensen gemunt. De marketingmachine mag je dan wel laten geloven dat ‘Jurassic World’ een waardige opvolger is, op zich blijft het een variante op Spielbergs origineel met een update van of variatie op de showstoppende set pieces in de aanbieding. 

Na het niet zo goed ontvangen derde deel – geregisseerd door Joe Johnston – deden de geruchten voor een vierde luik vrij snel de ronde. Geruchten die leidden tot vage plannen: Spielberg zei dat de originele cast allemaal interesse had om terug aan te treden, en liet een script schrijven door William Monahan (‘The Departed’, ‘Kingdom Of Heaven’). Het script werd echter nooit filmklaar verklaard, en anderen waagden hun kans. Zo schreef John Sayles een draft met gemuteerde dino-mens hybriden. Een bewijs dat zijn werk voor ‘Piranha’, ‘The Howling’ en ‘Alligator’ geen B-toevalstreffers waren. Ook dit script bleef uiteindelijk op de plank liggen, en nog meer potentiële regisseurs en scenaristen kwamen en gingen. 

Spielberg toonde zich echter over geen enkele draft echt tevreden, en ‘Jurassic Park 4’ bleef een sputterende winterslaap houden. Tot ergens in 2012 de plannen plots weer realistisch werden. Rick Jaffa en Amanda Silver (‘Rise Of The Planet Of The Apes’) schreven het script en via via kwam Spielberg bij Colin Trevorrow (‘Safety Not Guaranteed’) terecht. Die kreeg de regiejob, en zelfs toestemming om samen met zijn productiepartner Derek Connolly het script van Jaffa en Silver te verfijnen.

Het uitgangspunt leunt dicht aan bij dat van de originele ‘Jurassic Park’. Waar bij Spielberg alles fout liep tijdens het proefdraaien van het dino-themapark, loopt nu alles mis als het park al een tijd open is en zo’n twintigduizend bezoekers per dag telt. Om de aandacht en de harde dollars van de bezoekers niet te verliezen, besluiten de aandeelhouders van het park om steeds meer sensationele attracties te bedenken. Zoals een genetisch gemanipuleerde dino die is samengesteld uit genetisch materiaal van verschillende diersoorten. Geen goed idee zo blijkt, want door die genetische hutsepot blijkt de Indominus Rex slimmer dan alle andere dino’s samen. Als het dier ontsnapt, lopen de bezoekers van Jurassic World (zoals het park nu noemt) uiteraard groot risico om als uitverkoren hap de spijsvertering van de Indominus te testen. Komen in het oog van de dinostorm te staan: Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) die als functional manager van het park haar verloren gelopen neefjes moet zien op te sporen en Owen Grady (Chris Pratt) die zijn skills als velociraptortrainer kan gebruiken om de Indominus op te sporen en uit te schakelen.

Kortom, niets nieuws onder de scenariozon. Kwatongen die beweren dat we dit verhaal nu al voor de vierde keer op min of meer dezelfde manier uitgewerkt zien, hebben niet eens ongelijk. Visueel staat ‘Jurassic World’ echter als een huis: de dino-effecten zijn alweer uitstekend en sommige setpieces leveren meer dan waar voor het geld. Toch ontbreekt de verwondering van de eerste ‘Jurassic Park’. Hoe solide Colin Trevorrow ook mag zijn als leerling-tovenaar, even sterk en beheerst als Spielberg regisseert hij niet. Al is ‘Jurassic World’ an sich wel een betere film dan het door Spielberg in 1997 geregisseerde ‘The Lost World: Jurassic Park’.

‘Jurassic World’ is misschien wel de minst risicovolle blockbuster van 2015. Waar anderen een reputatie hoog te houden hebben of moeten beantwoorden aan de verwachtingen of filmgeschiedkundige relevantie (‘Mad Max: Fury Road’, ‘Star Wars: The Force Awakens) kan ‘Jurassic World’ het zich permitteren om gewoon de succesformule te herhalen. Met een nieuwe dinosaurus, een paar nieuwe speeltjes en nieuwe personages, en een voor de rest krek dezelfde opbouw als de voorganger(s). Wat niet voor een evolutie of revolutie zorgt, eerder voor de verderzetting van een beproefde succesformule. En dat die formule nog steeds werkt, bewijst de megalomane hoge opbrengst die deze film tijdens zijn bioscarrière te beurt viel, en ongetwijfeld ook daarbuiten te beurt zal vallen. Of hoe deze dinoformule - al dan niet gevoed door een fikse dosis nostalgie - duidelijk meerdere generaties kan bezweren. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray