Zoeken

Drillbit Taylor

  • Cinevision.be/nl quoteert Drillbit Taylor met een 3/5
  • Regisseur: Steven Brill
  • Cast: Owen Wilson, Leslie Mann, Troy Gentile
  • Genre: Komedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 26-03-2008
  • DVD: 13-11-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Drillbit Taylor"

Judd Apatow is de John Hughes van het nieuwe millennium. Beide richten ze hun voornaamste pijlen op de jongere generatie (in het hoogste geval twintigers), creëren ze komedies met een hart én werken ze aan een verschroeiend tempo. Hughes is al enige tijd opgebrand (van begin jaren negentig om precies te zijn), maar Apatow is sinds een paar jaar ‘alive and kicking’. Hij schrijft, regisseert en produceert dat het een lieve lust is en steeds weet hij zijn stempel te drukken: jongvolwassenen op weg naar volwassenheid zit op één of andere manier in al z’n verhalen verwerkt. In ‘The 40 Year Old Virgin’ ging het om de man die nog steeds ontmaagd moest worden, in ‘Knocked Up’ werd een onverantwoorde stoner op z’n verantwoordelijkheden gewezen en in ‘Superbad’ volgden we het opgroeien van drie vrienden die naar de unief gingen. Ook ‘Drillbit Taylor’ hoort in dat rijtje.

De schijnwerpers zijn opnieuw gericht op drie buddy’s - eigenlijk twee en eentje die zich opdringt - die de overstap maken van de lagere school naar het middelbaar. Daar krijgen ze al vanaf de eerste dag af te rekenen met een high school bully, een eendimensionaal pestjoch, dat er een diabolisch plezier in schept om zijn kwetsbare slachtoffers publiekelijk in elkaar te slaan of te vernederen. De drie nemen het niet langer en, ook wel uit vrees voor hun eigen voortbestaan, besluiten ze een bodyguard in te huren. Hun zoektocht brengt hen bij Drillbit (Owen Wilson), een charismatische dakloze zwerver, die in het drietal een bron van inkomsten ziet. Maar zijn plan om hen financieel kaal te plukken wordt in de kiem gesmoord door z’n plotse rechtvaardigheidsgevoel en vriendschap die hij van de drie krijgt.

‘Drillbit Taylor’ is dan wel een schoolkomedie, toch tapt deze film uit een beduidend intelligenter vaatje dan het gros van z’n soortgenoten. De dialogen knisperen dat het een lieve lust is en het voorspelbare verhaaltje vertoont pas op het einde sporen van een kleffe moraal. Owen Wilson straalt als straatschlemiel, maar het zijn uiteindelijk de jonge acteurs die de show stelen. Hun ontwapenend spel is aandoenlijk en hun komische timing zit perfect. Het repetitieve scenario, van de hand van Seth Rogen (‘Superbad’), bevat nu en dan een overbodig zijspoor (de wulpse lerares, dito vertolkt door Leslie Mann), maar heeft toch alweer het hart op de juiste plaats. ‘Drillbit Taylor’ is anderhalf uur lang schaamteloos lachen met dezelfde grap. Maar ‘t is wel een goeie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray