Zoeken

Silicon Valley, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Silicon Valley, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Mike Judge
  • Cast: Thomas Middleditch, T.J. Miller, Josh Brener
  • Genre: Komedie
  • Duur: 400 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-04-2015
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Silicon Valley, seizoen 1"
Krabbend aan de kin, diep in gedachten verzonken. Zo staan de vijf hoofdpersonages van ‘Silicon Valley’ op de dvd-hoes. Mogelijk denken ze aan een nieuwe programmeercode, maar voor hetzelfde geld pijnigen ze hun nerdy hersenkronkels over een aantal prangende levensvragen. Zoals of het woord nerd anno 2015 nu een positieve of negatieve connotatie bezit? We zijn er zelf ook nog niet uit en het woordenboek biedt evenmin weinig soelaas. Van het best positieve whizzkid over het objectieve computerfanaat tot het onverdeeld negatieve wereldvreemde sulletje. Wat echter wél vaststaat, is dat de nerd op het kleine scherm vandaag de dag populairder is dan ooit.

Aan die alsmaar groeiende nerdcanon levert succeszender HBO nu ook zijn bijdrage. Met de hulp van showrunner Mike Judge, die eveneens mee aan de wieg stond van cultseries als ‘Beavis And Butt-head’ en ‘King Of The Hill’. Op het witte doek gooide hij net voor de eeuwwissel hoge ogen met de workplace comedy ‘Office Space’. Wie daar net als ons laaiend enthousiast over was, bevindt zich in het perfecte middelpunt van de doelgroep van ‘Silicon Valley’. Zelf enkele maanden werkzaam in de vallei der techneuten en programmeerwonders weet Judge als geen ander hoe het wereldje geloofwaardig voor te stellen zonder het daarbij te veroordelen. Zo blijkt in deze bijvlagen hilarische dissectie van het bits & bytes-wereldje uit de titel meer ruimte voor een hart dan voor spot. Judge omarmt de nerd, of voert althans waarachtige personages op die allemaal een stevige hoek kwijt zijn, maar wiens motivaties je wel altijd kan begrijpen.

Centraal staat Richard Hendricks (Thomas Middlemitch), een programmeur bij Hooli (je moet geen kenner te zijn om door te hebben met welk bedrijf hier de draak gestoken wordt) die op een dag zijn job vaarwel zegt om met een aantal gelijkgestemden Pied Piper uit de grond te stampen. Het doel is eeuwige roem in softwareland, en als hun aanvankelijk wat verwaarloosbare applicatie plots over een revolutionair algoritme blijkt te beschikken, zetten Richard en zijn crew alvast één stap in de goede richting. Voor hij het goed en wel beseft, mag Richard zich CEO noemen en staat hij aan het hoofd van een miljoenenbedrijf.

Met acht afleveringen van een half uur heeft ‘Silicon Valley’ alle schijn van een traditionele sitcom, maar al na één aflevering verplicht Judge je om die illusie bij te spijkeren. Ook het feit dat de verhaalark over het volledige seizoen doorloopt, overstijgt het vrijblijvende karakter van de meeste comedyreeksen. In totaal overspant deze eerste jaargang een viertal uurtjes, ideaal dus voor een hilarisch avond bingewatching. Dragen eveneens bij tot de unieke sfeer: de onbekende hoofdcast, die zonder uitzondering de juiste nerd op de juiste plaats vertolken. Misschien zitten er voor echte intimi nog meer dubbele bodems is, maar zelfs een digibeet kan hier onmogelijk aan weerstaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray