Zoeken

The Disappearance Of Eleanor Rigby - Him & Her

  • Cinevision.be/nl quoteert The Disappearance Of Eleanor Rigby - Him & Her met een 3/5
  • Regisseur: Ned Benson
  • Cast: Jessica Chastain, James McAvoy, Viola Davis, William Hurt
  • Genre: Drama
  • Duur: 200 minuten
  • Releasedatum DVD: 31-03-2015
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Disappearance Of Eleanor Rigby - Him & Her"
Je kan Ned Benson alvast niet verwijten dat hij niet tot het uiterste is gegaan om het verhaal dat hij wil vertellen daadwerkelijk verteld te krijgen. Het tragische liefdesverhaal van Eleanor (Jessica Chastain) en Conor (James McAvoy) wist hij uiteindelijk drie keer uit de doeken te doen: een keer uit het standpunt van Conor (Him), een keer vanuit dat van Eleanor (Her) en een keer in een gezamenlijke montage die beide films samenmonteert (Them), maar daarbij een uur aan materiaal op de montagevloer laat liggen. Wat van die verzameleditie eigenlijk een overbodige montage maakt: wie Bensons opus echt wil smaken, richt de pijlen beter op ‘Him’ en ‘Her’. 

‘The Disappearance Of Eleanor Rigby’ vertelt het verhaal van een huwelijkscrisis. Een crisis met een gefundeerde reden: de dood van een kind. In die optiek kan je dit tweeluik zien als een variatie op John Cameron Mitchells en David-Lindsay Abaires ‘Rabbit Hole’ en zelfs op Felix van Groeningens ‘The Broken Circle Breakdown’. Nadat Eleanor en Conor zeven jaar lief en leed hebben gedeeld slaat het noodlot toe en sterft hun baby van nauwelijks twee maand jong. Eleanor kan het verlies geen plaats geven in haar bestaan. Conor probeert wel verder te gaan met het leven van alledag, en zoekt troost in zijn bar en bij zijn vrienden. Een keuze die Eleanor hem verwijt, waarop ze besluit de stop uit hun relatie te trekken. Wat Conor dan weer langzaam het noorden doet verliezen. 

Opmerkelijk is dat niet zozeer de dood van de baby centraal staat in dit tweeluik: je komt als kijker zelfs vrij laat te weten wat de reden is van de breuk tussen Eleanor en Conor. Het is in de eerste plaats de dissertatie van menselijke relaties, en hoe iedereen verdriet en lijden op een eigen manier een plaats probeert te geven. Of dat net niet doet. Waarop Benson ook toont hoe andere mensen uit Conors en Eleanores vrienden- en familiekring met het gebeurde proberen om te gaan. Als experiment werkt ‘The Disappearance Of Eleanor Rigby’. Sommige scènes komen zowel in ‘Him’ als ‘Her’ voor, zonder zomaar gekopieerd te zijn. Vaak zijn er kleine verschillen, afhankelijk van wie zich wat en op welke manier iets herinnert. Een keuze waar vooral de attente kijker wat zal aan hebben. Hetzelfde verhaal vanuit twee perspectieven vertellen zorgt bovendien voor emoties en invalshoeken die je in een film van anderhalf uur of twee uur minder zou kunnen cultiveren. Benson heeft beide films ook een andere sfeer mee en zoekt geen heil in makkelijk copy pasten. 

‘The Disappearance Of Eleanor Rigby’ is duidelijk een duozit die zich niet voor een gat laat vangen, maar die uiteindelijk niet echt uitsteekt boven de reeds aangehaalde drama’s over het verlies van een kind. Dezelfde emoties, dezelfde schuldgevoelens, dezelfde frustraties, dezelfde woede … alleen krijg je er ditmaal een originele en cinematografisch sterk doordachte strik omheen. Zeker als je beide titels vlak na elkaar bekijkt. Het sterke acteren van Chastain en McAvoy helpt eveneens om meer dan drie uur bij de les te blijven. Benson heeft trouwens wat met Chastain: nadat ze de hoofdrol vertolkte in zijn kortfilm ‘The Westerner’ (2010) schreef hij ‘The Disappearance Of Eleanor Rigby’ speciaal voor haar. Hoe groter Chastains betrokkenheid werd, hoe groter hij haar rol maakte. Chastain bleef het project trouw, en liet zelfs een rol in ‘Iron Man 3’ schieten om de vrouwelijke hoofdrol te kunnen vertolken in Bensons duoproject. James McAvoy kwam pas aan boord nadat Joel Edgerton forfait moest geven. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray