Zoeken

Reclaim

  • Cinevision.be/nl quoteert Reclaim met een 2/5
  • Regisseur: Alan White
  • Cast: Ryan Philippe, John Cusack, Rachelle Lefevere, Jacki Weaver
  • Genre: Thriller
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-05-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Reclaim"
Heel veel ‘waarom’-vragen in ‘Reclaim’. Waarom zijn de bananen krom is er geen van. Zijn wel van de partij: waarom worden er nog steeds films gemaakt die al ettelijke keren zijn gemaakt, waarom lijkt déjà-vu af en toe de nieuwe norm, waarom blijven studio’s investeren in afgezaagde plots en waarom geraakt John Cusack zijn carrière maar niet uit het slop?

Cusack – ooit de sympathiekste pee uit de jarentachtigtienerfilms – zoekt tegenwoordig willens nillens zijn heil in films die meestal rechtstreeks op dvd worden uitgebracht. En daarin speelt hij ofwel een slechterik of een halfbakken politieagent. Alsof hij schijnt te denken dat wat goed is voor Nicolas Cage ook goed is voor hem. Hoog tijd dat hij een rol versiert in een goedscorende televisiereeks zodat hij zijn talent niet langer hoeft te verkwanselen. Van al die verkwanselfilms is ‘Reclaim’ niet de slechtste, maar een goede is het ook niet. Een thriller met een plot die waarschijnlijk niemand kan verrassen, is immers weinig geschikt materiaal om hoge ogen mee te gooien. 

Steven (Ryan Philippe) en Shannon (Rachelle Lefevere) reizen naar Puerto Rico. Als kinderloos koppel willen ze daar een jong Haitiaans meisje (Briana Roy) adopteren met de hulp van een internetadoptiebureau. Dat lukt moeiteloos en terwijl ze samen met hun nieuwe dochter Nina van hun leven als ouder genieten op het plaatselijk strand, worden ze benaderd door de Amerikaan Benjamin (John Cusack) die nogal nadrukkelijk zijn best doet om beste vrienden te worden van het paar. Een toenadering waar Steven en Shannon geen graten inzien. Tot blijkt dat Nina plots verdwenen is. Verdwenen of weggelopen, dat is de vraag. Met hulp van een lokale politie-inspecteur (Luis Guzman) ontdekken Steven en Shannon dat de adoptie van meet af aan opgezet spel was, en dat zelfs de lokale maffia een duit in de zak heeft gedaan. Niet dat dit Steven en Shannon stopt om koste wat kost Nina te willen terugvinden. 

Wat aanvankelijk begint als een drama annex psychologische thriller, ontaardt in het finale deel in een nogal geforceerde actiefilm met ontploffingen en schietpartijen à gogo. Meteen de doodsteek voor het sowieso al dunne laagje credibiliteit dat ‘Reclaim’ bezat. Dun, omdat er nogal wat onwaarschijnlijkheden de kop opsteken. Een bedrijf dat mensen oplicht via het internet, zal de potentiële slachtoffers nooit echt uitnodigen om zo te vermijden dat ze ooit kunnen worden geïdentificeerd. Hier gaan de slechteriken echter resoluut de confrontatie aan. Wat maakt dat ‘Reclaim’ zo goed als alle potentieel dat er is om als geslaagde thriller te finishen overboord gooit om vervolgens vluchtmisdrijf te plegen zonder zelfs maar achterom te kijken. Te getelefoneerd om een A-titel te zijn, te flets om te scoren als B-film en zelfs als Z-film ongeloofwaardig: jammer dat niemand op het idee gekomen is om hier een onvervalste dosis exploitation van te maken. Dan was er tenminste toch nog iets te beleven geweest.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray