Zoeken

The Missing

  • Cinevision.be/nl quoteert The Missing met een 4/5
  • Regisseur: Tom Shankland
  • Cast: James Nesbitt, Frances O'Connor, Tchéky Karyo, Jason Flemyng
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 473 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-06-2015
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "The Missing"
Fans van stevige thrillerseries zijn niet enkel afhankelijk van Scandinavische televisiemakers voor hun regelmatige dosis whodunit-vertier. Het is geen publiek geheim dat de Britten er eveneens wat van kunnen, en die voortreffelijke kwaliteit was er zowel in het iets verdere verleden (‘Prime Suspect’) als in het meer nabije (‘Broadchurch’). En is er eigenlijk ook in het heden, getuige deze achtdelige BBC-topper ‘The Missing’. Niet echt een op en top Britse productie, daar dit feuilleton werd meegeproduceerd door het Amerikaanse station Starz. En door onze eigenste VRT en het Belgische productiehuis Czar, dat eerder al investeerde in het historisch drama ‘The White Queen’. Een Belgische betrokkenheid die er alvast voor zorgde dat heel wat van ‘The Missing’ in ons land werd opgenomen – meer bepaald in Halle, Huy, Brussel en Charleroi - zelfs al speelt het merendeel van de reeks zich in Frankrijk af.

‘The Missing’ is geschreven door de broers Harry en Jack Williams. De twee hebben al heel wat tv-producties op hun cv staan, zij het hoofdzakelijk komische. Met deze whodunit wagen ze zich voor het eerst aan een thrillerformat. Als het een experiment was, is het in elk geval een geslaagd. De respons in Engeland was uitermate positief nadat de serie er op BBC te zien was, en dit najaar wordt het tweede seizoen reeds ontkurkt, opnieuw geschreven door de beide broers. En opnieuw integraal geregisseerd door Tom Shankland (‘w Delta Z’, ‘The Children’).

Net zoals het razend populaire ‘True Detective’ springt ‘The Missing’ heen en weer tussen verschillende tijdsvakken. Aha, een kopie denkt de azijnpisser in u misschien. Mis poes, want ‘The Missing’ bedient zich niet van een interviewstramien. Wat we wel krijgen is een detectivezaak waarin de aanvang, het middenstuk en de ontknoping door elkaar zijn geschud, en langzaam naar elkaar toegroeien. Niet alles wat je ziet of interpreteert blijkt uiteindelijk de waarheid te zijn, waardoor je alleszins kan meespeuren naar de ware toedracht. En mee kan schuiven aan de puzzelstukken.

Het Britse echtpaar Tony en Emily Hughes (James Nesbitt en Frances O’Connor) zijn tijdens de zomer van 2006 samen met hun vijfjarig zoontje Oliver op vakantie in Noord-Frankrijk. Autopech doet hen stranden in het dorpje Chalons De Bois. Op een avond gaat Tony nog even zwemmen met Oliver en op de terugweg raakt Tony zijn zoon kwijt in het tumult van een menigte die naar een wedstrijd kijkt van het Franse elftal in het kader van de wereldbeker voetbal. Tony zoekt direct de gehele buurt af, maar van Oliver geen spoor. Voor hem is het duidelijk: iemand heeft zijn zoontje ontvoerd. Inspecteur Julien Baptiste (Tchéky Karyo) is diezelfde mening toegedaan – nadat hij eerst heeft nagegaan of Tony zelf niets met de verdwijning te maken heeft. Baptiste vindt echter geen enkel spoor, en ziet zich verplicht de zaak te sluiten. Tony blijft in Frankrijk wonen, verbeten zoekend naar de waarheid. Zijn huwelijk met Emily kan de stress en de druk niet aan, en zij zoekt tenslotte haar heil bij Mark Walsh (Jason Flemyng), een Britse politieman die toevallig in Chalons De Bois met vakantie was en optreedt als tolk in de zaak. 

‘The Missing’ wisselt de gebeurtenissen sinds 2006 tot het heden af in vakken van drie jaar. Het vlieden van de tijd is vooral duidelijk in de verbetenheid van Nesbitt die kost wat kost wil ontdekken wat er met zijn zoon is gebeurd en in de evolutie die Karyo meemaakt. De schrijvende Williams-broers komen uiteraard met genoeg cliffhangers – en rode haringen – voor de dag om het mysterie acht uur lang boeiend en schrijnend te houden. Op zich kon de zaak in ‘The Missing’ evengoed door Inspector Morse op anderhalf uur of door Derrick op een uur worden opgelost, maar dan moesten we het natuurlijk doen zonder de vele extra dramatische kronkels die naar de finale leiden. Lof is er ook voor de vertolkingen, en niet alleen die van Nesbitt, Karyo en O’Connor. Ook de Belgen in de cast doen het goed. De opvallendste vertolking is ongetwijfeld die van Titus De Voogdt als een pedofiel die een van de hoofdverdachten is. En Johan Leysen laat zich opvallen in de rol van een mysterieuze schoonmaker die duidelijk meer weet dan hij initieel prijsgeeft. 
 
Goed om weten: het komende tweede seizoen staat volledig los van het eerste. Enkel Karyo zal opnieuw van de partij zijn als politie-inspecteur in een zaak die zich ditmaal in Duitsland zal afspelen en geen enkel verband houdt met de verdwijning van Oliver Parker. Wie denkt dat eventuele losse draden of interpretaties daar opnieuw worden opgerakeld, mag zich alvast opmaken voor een kale kermis. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray