Zoeken

The Theory Of Everything

  • Cinevision.be/nl quoteert The Theory Of Everything met een 3/5
  • Regisseur: James Marsh
  • Cast: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-06-2015
  • Distributeur DVD: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "The Theory Of Everything"
Zowel voor- als tegenstanders van biopics hebben een dikke kluif aan ‘The Theory Of Everything’. De voorstanders halen hun gelijk met de bewering dat hier een belangrijk deel van het leven van Stephen Hawking wordt gecoverd en schermen als extra bonus met de Oscar die Eddie Redmayne ontving voor zijn vertolking van Hawking. Het andere kamp probeert zijn gram te halen door te benadrukken dat deze film met beide voeten in de valkuilen van het makkelijke levensverhaal valt: (te)veel nadruk op de centrale vertolking, snel fietsend door cruciale gebeurtenissen en veel te weinig stilstaand bij details die echt het verschil kunnen maken. Een beetje advocaat van de duivel spelend kunnen we stellen dat iedereen eigenlijk een beetje gelijk heeft. ‘The Theory Of Everything’ is geen grootse biopic, maar ook niet de draak die velen er (willen) inzien. 

Stephen Hawking is een Brits kosmoloog, natuur- en wiskundige, wereldwijd gerenommeerd in zijn vakgebieden, en misschien wel de grootste autoriteit over alles wat met zwarte gaten te maken heeft. Zijn echte bekendheid bij het grote publiek heeft hij helaas niet aan zijn wetenschappelijke verwezenlijkingen te denken, maar aan de ALS-aandoening waar hij sinds eind 1962 aan lijdt. Daardoor werden zijn zenuwcellen aangetast en raakte hij uiteindelijk verlamd. Sindsdien zit hij constant in een rolstoel. Het denkvermogen wordt niet aangepast door ALS, waardoor Hawking zijn reputatie als groot denker niet aangetast zag. Nog een grote klap volgde in 1985: toen kreeg Hawking een longontsteking en bij de operatie werden zijn stembanden doorgesneden. Normaal praten was er vanaf dan niet meer bij. Technologische hulp van een spraakprogramma en een stemcomputer brachten soelaas zodat Hawking zich terug verstaanbaar kon maken. Hawking groeide uit tot een graag geziene figuur in de media. Hij had een cameo in ‘The Big Bang Theory’ en verscheen als tekenfilmfiguur in onder andere ‘The Simpsons’, ‘South Park’, ‘Family Guy’ en ‘Futurama’. Vorig jaar was hij samen met de deeltjesfysicus Brian Cox zelfs te zien in een sketch van Monty Python die tijdens hun liveshows werd geprojecteerd.  

Het bronmateriaal van ‘The Theory Of Everthing’ is het boek ‘Traveling To Infinity: My Life With Stephen’, geschreven door Jane Wilde. Zij was tussen 1965 en 1995 met Hawking getrouwd en heeft drie kinderen met hem. Ze leerden elkaar kennen in 1955 – nog voor Hawkings ziekte dus. Jane publiceerde in 1999 het boek waarop deze film is gebaseerd, en bracht daar in 2007 een revisie van op de markt. Wat maakt dat ‘The Theory Of Everything’ in de eerste plaats gebaseerd is op het verhaal van Jane, en het grotendeels haar visie is die centraal staat.

De Academy Of Motion Picture And Sciences heeft het nogal voor acteurs die in de huid kruipen van een echt personage met een lichamelijke afwijking. Wie het geluk heeft zo’n rol binnen te rijven, heeft veel kans om een Oscar te winnen. Eddie Redmayne kan daar sinds een paar maanden van meespreken, daar het beeldje voor beste mannelijke hoofdrol vlotjes naar zijn schoorsteenmantel verhuisde. Wat maakt dat de rest van de cast een beetje in zijn schaduw vertoeft, inclusief Felicity Jones die nochtans een mooi genuanceerde vertolking neerzet als Jane Wilde. Scenarist Anthony McCarten overlegde ruim drie jaar met de echte Wilde vooraleer ze toestemming gaf om haar boek te verfilmen: over een nacht ijs werd duidelijk niet gegaan. Regisseur James Marsh – die ook al scoorde met de sterke documentaires ‘Man On Wire’ en ‘Project Nim’ – blikt alles sober in en bleek naderhand de juiste man op de juiste plaats om het verhaal van Jane Wilde en Stephen Hawking twee uur boeiend te houden. Voor degenen die in het kamp van de biopicliefhebbers zitten, welteverstaan.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray