Zoeken

Wild Card

  • Cinevision.be/nl quoteert Wild Card met een 2/5
  • Regisseur: Simon West
  • Cast: Jason Statham, Michael Angarano, Dominik Garcia-Lorido
  • Genre: Actie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-06-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Wild Card"
Zelfs indien ‘Wild Card’ een bona fide meesterwerk zou zijn – wat het niet is – dan nog zouden we er maar twee sterren veil voor hebben. Weet immers dat tijdens de preproductiefase op een bepaald moment Brian De Palma Hemzelve als regisseur was geëngageerd. Uiteindelijk verhuisde het project naar lopendebandfilmer Simon West. Alleen al door die nutteloze kapiteinswissel verdient ‘Wild Card’ een paar welgemikte tomaten tegen het middenstaartbeentje. Niet alleen omdat de combo De Palma-Statham een interessantere combo zou hebben opgeleverd dan Stathams derde samenwerking met West, ook en vooral omdat het resultaat een betere film zou zijn geweest.

Door het verdwijnen van De Palma is de interessantste naam op de credits die van William Goldman. Deze gerespecteerde en geëerde scenarist en auteur (‘Butch Cassidy And The Sundance Kid’, ‘Marathon Man’, ‘The Princess Bride’) leek eigenlijk al met pensioen te zijn, daar zijn laatste scenarioadaptatie die van Stephen Kings’ ‘Dreamcatcher’ (2003) was. Goldman zag er echter geen graten in om zijn roman ‘Heat’ uit 1985 nog eens te adapteren. Nog eens inderdaad, want Goldman herwerkte het boek al in 1986 voor een filmversie met Burt Reynolds. Dus ja jongens en meisjes, ‘Wild Card’ is een remake van een obscure jarentachtigprent. Of liever, een nieuwe verfilming van een boek waarvan de algemene consensus is dat het een van Goldmans mindere werken is.

De productie van ‘Heat’ liep destijds niet van een leien dakje. Oorspronkelijk zou Robert Altman regisseren, maar die verliet de set al na een dag. Vervanger Dick Richards kreeg het aan de stok met Reynolds, en na een handgemeen met de acteur verliet hij de set. In totaal zouden zes regisseurs op een of ander moment bij de film betrokken zijn en eindigde er een pseudoniem op de credits. Vergeleken daarmee was deze ‘Wild Card’ – ondanks het afspringen van de deal met De Palma – een spreekwoordelijke wandeling in het park. 

‘Wild Card’ (en dus ook ‘Heat’) vertelt het verhaal van Nick, een schimmige figuur die na het doorzwemmen van talloze wateren zijn diensten aanbiedt als bodyguard in Las Vegas terwijl hij zijn compulsief gokgedrag onder controle probeert krijgen. Vegas, gokken én bodyguard: daar moeten vodden van komen natuurlijk. En die worden hem aangereikt door Holly (Dominik Garcia-Lorido, dochter van Andy Garcia), die hem engageert om uit te vinden wie de snoodaard is die haar in casino ‘The Golden Nugget’ op brutale wijze heeft verkracht en haar voor dood achterliet op de straatstenen. Een makkie voor Nick, die aanvankelijk niet van plan lijkt om de man en zijn entourage zelf een lesje te leren, maar uiteindelijk toch zijn spieren spant om het recht te laten zegevieren. Daarnaast probeert Nick het beste te maken van zijn ‘rondleiding’ door Vegas van een jonge miljonair (Michael Angarano).

‘Wild Card’ heeft veel weg van een prestigeproject voor Statham. Hij was vele jaren bezig met de voorbereiding ervan, en je voelt dat dit voor hem meer is dan het zoveelste actievehikel. Jammer voor hem – en het publiek – is echter dat het als karakterstudie weinig steek houdt. Het verhaal van een man met een gewelddadig verleden die naar redemptie zoekt en zijn dromen naar de haaien ziet gaan door een laatste job en/of eigen zwakte is al vele malen eerder en beter gedaan. En Statham heeft niet de uitstraling om zo’n personage relevant te maken. Het resultaat is een prent die doelloos ronddobbert zonder eigenlijke pointe. Simon West pakt bovendien uit met een paar slowmotion actiescènes die qua lelijkheid niet moeten onder doen voor alle andere overgeregisseerde actiescènes die vandaag de dag zo hip zijn in actieland. Een mens zou voor minder heimwee krijgen naar de bierovergoten bargevechten uit de jaren zeventig of de subversieve Cannonbonanza’s uit de jaren tachtig. Makke film dus, deze ‘Wild Card’. Hadden ze de regie maar aan De Palma moeten toevertrouwen. Neih. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray