Zoeken

The Team

  • Cinevision.be/nl quoteert The Team met een 2/5
  • Regisseurs: Kasper Gaardsoe, Kathrine Windfeld
  • Cast: Lars Mikkelsen, Jasmin Gerat, Veerle Baetens, Carlos Leal
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 480 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 04-07-2015
  • Distributeur Blu-ray: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Team"
De Grieken zullen het niet graag horen als we het hebben over een goedgeoliede Europese samenwerking. Speciaal voor de afstammelingen van alle fijne filosofen omschrijven we ‘The Team’ dan ook als een halfgeslaagde poging tot een goedgeoliede Europese samenwerking. Altijd leuk als we kunnen opkomen voor de underdogs. Alle gekheid – en economische realtiteit – op een stokje: ‘The Team’ is wel degelijk een opvallende Europese actiereeks, en meteen exemplarisch voor de steeds meer voorkomende samenwerkingen tussen Europese landen en televisiestations. Dat ‘The Team’ hier bij ons extra krediet krijgt, komt natuurlijk door het Vlaams/Belgische aspect. Veerle Baetens speelt een van de drie hoofdrollen, Koen De Bouw tekent present in zes van de acht afleveringen en ook Filip Peeters komt even piepen.

De plot van ‘The Team’ werd bedacht door Mai Brostrom en Peter Thorsboe, een Deens duo dat hiermee niet aan hun crimiproefstuk toe is. Door samen te werken met Belgische en Duitse coproducenten kunnen ze de intrige internationaal opentrekken en hoeven ze niet onder de Deense kerktorens te blijven. En internationaal, dat is ‘The Team’. In de eerste vijf minuten leren we dat drie call girls op een bijna identieke manier zijn vermoord. Een in Berlijn, een in Kopenhagen en een in Antwerpen. De hoofdverdachte is misdaadauteur Jean-Louis Poquelin, wiens vriendin – en kennis van de drie vermoorde dames – een aantal jaar terug in Gent op dezelfde manier werd vermoord: via een schot door het linkeroog. Telkens hakte de dader ook een vinger af van het slachtoffer. 

Interpol stelt een internationaal team samen en de drie cellen krijgen de opdracht de moordenaar van de vrouwen te vinden. De lijken worden snel met Poquelin in verband gebracht, maar is hij wel de echte dader? Neen, zo blijkt, en het spoor leidt naar de internationaal geseinde gangster Marius Loukauskis. Hem strikken is niet zo eenvoudig, daar zijn netwerk zich mijlenver uitstrekt en niet iedereen van het politieteam zuiver op de graat blijkt te zijn. 

In onze contreien beleeft ‘The Team’ zijn première op betaaltelevisie en dvd/blu-ray. Pas in het najaar is de reeks te zien op vtm. Een interessant releasepatroon voor een helaas geen volledig geslaagde reeks. Dat komt zeker niet door de opzet en niet door het mooie locatiewerk in de drie steden waar het verhaal zich afspeelt. Het komt ook niet door de ambitie. Maar helaas wel door de uitwerking. Of liever door het scenario dat minder geeft dan het belooft. Met de moord op drie prostituées als uitgangspunt is er op het eerste zicht genoeg stef voor een boeiend internationaal mysterie, maar de Deense scenaristen weten niet hoe ze acht keer een uur moeten vullen zonder te vervallen in platitudes, clichés en halfafgewerkte ideeën. Zo hebben de drie centrale speurneuzen (Lars Mikkelsen, Jasmin Gerat, Veerle Baetens) allemaal privéproblemen die mee in de plot worden gemengd, maar zelden raakpunten hebben met het centrale moordonderzoek. Er zijn voor de hand liggende revelaties (een mol bij de politie), karikaturale nevenpersonages en zelfs plotgaten die niet ordentelijk worden verklaard. Twee afleveringen minder hadden misschien volstaan om van ‘The Team’ een hechter, spitser en spannender geheel te maken. Alhoewel we hier en daar ook het gevoel hadden dat andere plotpunten dan weer niet alert genoeg waren uitgewerkt. 

Mits een betere focus had ‘The Team’ zeker een nagelbijter eerste klas kunnen zijn, nu is het een serie die zijn potentieel niet waarmaakt en nauwelijks meerwaarde haalt uit het Europese globetrotten. Als er een tweede seizoen komt rond de werking van dit team, is het vooral te hopen dat Brostom en Thorsboe dan minder vervallen in clichés en volop gaan voor originaliteit. Of de clichés tenminste op zo’n manier weten te verpakken dat kippenvelfun alsnog gegarandeerd is. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray