Zoeken

Une Nouvelle Amie

  • Cinevision.be/nl quoteert Une Nouvelle Amie met een 2/5
  • Regisseur: François Ozon
  • Cast: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Isild Le Besco
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-04-2015
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Une Nouvelle Amie"
De carrière van François Ozon is zoals een doos pralines: je weet nooit wat je uit de verpakking haalt. Met dank aan Forrest Gump voor de inspiratie. De Franse veelfilmer pakt zowat elk jaar uit met een nieuwe titel, en dat kan van alles wat zijn. Een venijnige satire, een menselijk drama, een historische film, een musical, een schandaalprent … Dat niet alle titels hetzelfde niveau halen is logisch. Maar toch levert Ozon zelden echt slechte films af. Teleurstellingen zijn er af en toe, maar altijd is er wel een trekhaak die zelfs van zijn mindere films op zijn minst interessant kijkvoer maakt. 

Na het ophefmakende ‘Jeune Et Jolie’ – de geschiedenis van een studente die haar lichaam verkoopt als call girl en daar schijnbaar emotieloos onder blijft – zoekt Ozon opnieuw de gulden middenweg. Er zijn weerhaken, maar ze zijn minder scherp vastgehecht. Ozon verfilmt met ‘Une Nouvelle Amie’ Ruth Rendells kortverhaal ‘The New Girlfriend’, het eerste verhaal uit de gelijknamige bundel die voor de eerste keer in 1985 werd gepubliceerd. Geen misdaadverhaal in de puurste zin van het woord – van Rendell zou je dat nochtans kunnen verwachten – maar een psychologische tragikomedie annex melodrama. Een bizarre combinatie, wat meteen de bokkensprongen verklaart die ‘Une Nouvelle Amie’ neemt. Oorspronkelijk werd er in het verhaal trouwens wel een misdaad gepleegd, maar Ozon verwijderde die uit zijn adaptatie omdat hij meer geïnteresseerd bleek in de intermenselijke relaties van het verhaal. 

Laure en Claire zijn twee gezworen jeugdvriendinnen. Laure (Isild Le Besco) is altijd de meest populaire van de twee geweest. Claire (Anaïs Demoustier) is meer verlegen en in stilte verliefd op Laure. En in elk geval snel jaloers wanneer de mannen rond haar fladderen. Toch tolereert Claire Laures huwelijk met David (Romain Duris). Dan slaat het noodlot toe: Laure wordt ongeneeslijk ziek en sterft. Waarop David alleen moet instaan voor de opvoeding van hun baby. Claire – intussen ook gehuwd – blijft contact houden met David omdat ze zich zo verbonden blijft voelen met Laure. Wanneer ze ontdekt dat David zich regelmatig als vrouw verkleed, slaat de ver(stand)houding tussen de twee rouwenden een onverwachte weg in. 

Ozon kneedt Rendells verhaal in de eerste plaats om tot een sardonische komedie. Het is op het eerste zicht moeilijk om mee te zijn met een verhaal over een man die zijn identiteitscrisis verhult door zich als vrouw te verkleden, maar het is net die onderliggende laag die ‘Une Nouvelle Amie’ verrassend houdt. Ozon zegt immers rake dingen over wat iemand moet kunnen doen om zichzelf te kunnen zijn in een relatie. Altijd jezelf zijn is niet mogelijk, en als je dan nog een speciaal geheim meedraagt, wordt het helemaal moeilijk. Niet dat Ozon zich volledig vastbijt in de psyche van zijn personages: emoties worden af en toe iets te veel ingeruild voor een meer oppervlakkige teneur. Ook Ozons geschipper tussen de meer serieuze kant van de plot en de meer humoristische benadering ervan wringt soms. Wat maakt dat fans van de regisseur meer dan een streep voor hebben om ‘Une Nouvelle Amie’ netjes naar waarde te kunnen schatten. Wel mooi is dat Ozon in zijn beeldvoering herhaaldelijk flirt met thrillermotieven (het is en blijft een adaptatie van Rendell natuurlijk) en gekscheert met de conventies van het kleinburgerlijk leven op een manier die Claude Chabrol tevreden zou hebben gesteld. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray