Zoeken

Sex Actually

  • Cinevision.be/nl quoteert Sex Actually met een 3/5
  • Regisseur: Josh Lawson
  • Cast: Josh Lawson, Bojana Novakovic, Damon Herriman, Kate Mulvany
  • Genre: Komedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-06-2015
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Sex Actually"
Seks verkoopt. Zo dachten de Benelux-distributeurs van dit filmpje ongetwijfeld toen ze de originele titel ‘The Little Death’ op de cover vervingen door ‘Sex Actually’. Of zou het zijn om eventuele verwarring te voorkomen met Jan Verheyens gelijknamige reeds lang vergeten Hollywooduitstap? Nee, toch? Dat seks verkoopt moet in elk geval ook debuterend regisseur (en scenarist/acteur) Josh Lawson hebben gedacht, door uit te pakken met een anthologiefilm waarin vijf verhalen over seks met elkaar vervlochten zijn. 

‘Sex Actually’ focust op de bedgeheimen die zich afspelen binnen de slaapkamermuren. Vijf koppels die in elkaars buurt wonen – en waarvan sommigen elkaar kennen – blijken allemaal seksuele verlangens en/of afwijkingen te hebben die beter verborgen blijven voor de buitenwereld. Dit gegeven klinkt kinky, maar de klank bedriegt. Josh Lawson ziet zijn film in de eerste plaats immers als – soms ondeugende – romcom. In die optiek is de nieuwe knipoogtitel naar ‘Love Actually’ alvast goed gekozen. Niet dat Lawson het allemaal braaf houdt: binnen de krijtlijnen van blote cinema is dit peanuts - meer dan een paar blote schouders krijg je niet te zien. Op het gebied van intermenselijke relaties durft Lawson wel buiten de lijntjes kleuren. Zozeer zelfs, dat de look en feel van het gelauwerde Argentijnse ‘Relatos Salvajes’ bij momenten niet veraf lijken. 

Lawson vertolkt zelf de rol van de man in het eerste koppel. Paul, die op een dag van zijn levenspartner Maeve (Bojana Novakovic) te horen krijgt dat ze erover fantaseert om ooit eens door hem verkracht te worden. En dat ze niet eens hoeft te weten dat het Paul zelf is die de daad doet. Paul ziet die fantasie helemaal niet zitten, maar besluit toch om ze uit te proberen. Met op zijn zachtst gezegd verrassende gevolgen. Maeves vriendin Rowena (Kate Box) ontdekt dan weer dat ze aan dacrofilie lijdt. Wat betekent dat ze seksueel opgewonden raakt als ze geconfronteerd wordt met verdriet. Gelukkig voor haar sterft net de vader van haar echtgenoot Richard (Patrick Brammall), en daar kan ze flink misbruik van maken. Wanneer de rouwperiode gepasseerd is, gaat ze op zoek naar andere methodes om Richard aan het wenen – en seksen – te krijgen. 

Buren Dan (Damon Herriman, bekend als Dewey Crowe uit ‘Justified’) en Evie (Kate Mulvany) proberen hun lusteloos seksleven op te peppen met rollenspelen. Dat lijkt aanvankelijk te lukken, tot wanneer Dan de acteermicrobe wel heel sterk te pakken lijkt te hebben. En wat te denken van Phil (Alan Dukes) en Maureen (Lisa McCune)? Phil heeft het voor somnofilie – de drang om seks te hebben met slapende mensen. Terwijl Maureen hem in wakkere toestand steeds kleineert, ontdekt hij de hemel op aarde telkens hij haar drogeert en zich zo lichamelijk kan uitleven. Dat hij daardoor steeds in slaap valt op zijn werk, is slechts een van de kwalijke gevolgen. Ten slotte maken we in een hilarische uitsmijter kennis met Monica (Erica James) die als doventolk moet fungeren tussen de doofstomme beller naar een sekslijn en de dame die hem op zijn wenken moet bedienen. 

Lawson zorgt niet bij alle verhalen voor bevredigende closure, en het bruggetje op het eind – waarin een voormalig seksmisdadiger betrokken is – heeft op zich niet zoveel meerwaarde. Eigenlijk kunnen de verschillende verhalen perfect naast elkaar bestaan, en is er slechts een plotpunt (het lot van de hond) dat daadwerkelijk nut heeft binnen het raamwerk van twee verhalen. En zelfs dat was makkelijk op te lossen door Maeve niet in die intrige te betrekken. Er zijn dus zeker schoonheidsfoutjes in ‘Sex Actually’ en het is lang niet allemaal even hip als Lawson zelf schijnt te denken. Wanneer hij de nagel echter op de kop slaat, gaat die moeiteloos door de plank. De manier waarop zijn personages hier hun seksuele voorkeuren en verslavingen laten primeren op het gezonde verstand en vaak zonder scrupules te werk gaan om aan hun trekken te komen levert in elk geval een paar staaltjes van sublieme zwarte humor op.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray