Zoeken

Selma

  • Cinevision.be/nl quoteert Selma met een 4/5
  • Regisseur: Ava DuVernay
  • Cast: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth, Tom Wilkinson
  • Genre: Drama
  • Duur: 128 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-07-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Selma"
Selma is de naam van een mythisch zeemonster dat zou huizen in het Seljordmeer in het Noorse Telemark. Het Noorse neefje van Nessie dus. Interessant om te weten, maar daar gaat deze film niet over. Hij handelt wel over de geschiedschrijvende mars van Martin Luther King voor raciale gelijkheid die in 1965 plaatsvond in het in Alabama gelegen plaatsje Selma. Goed nieuws voor wie houdt van een historisch drama, minder voor wie had gehoopt op een vochtige monsterprent.

‘Selma’ begint in 1964, het jaar waarin Martin Luther King (vertolkt door David Oyelowo) de Nobelprijs voor de Vrede ontving. En dat een jaar na zijn geschiedschrijvende ‘I Have A Dream’-speech. Een erkenning die ervoor zorgde dat King steeds meer invloed kreeg op de zwarte goegemeente, en dat de Amerikaanse autoriteiten – president Lyndon B. Johnson op kop – het steeds moeilijker hadden om King en de waarden waar hij voor stond te negeren. In 1963 was hij de drijvende kracht achter de ‘March On Washington’, een protestmars waarbij ruim 250.000 overwegend Afro-Amerikaanse mannen en vrouwen naar Washington stapten om te wedijveren voor meer jobs en rechten.  

In 1965 organiseerde King een gelijkaardige mars: die vertrok in Selma in Alabama en had Montgomery – de hoofdstad van Alabama – als eindpunt. De mars stond toen in het teken van stemrecht voor de zwarte gemeenschap. Officieel konden Afro-Amerikanen stemmen, maar dat werd hen vaak onmogelijk gemaakt door lokale besturen met een eigen blankgekleurde agenda. Een protestmars was het logische gevolg om het stemrecht af te dwingen. Protest dat niet zonder slag of stoot verliep: meer dan eens botsten de vreedzame betogers op zwaarbewapende en mepgrage politieagenten.  

Dit pijnlijke hoofdstuk uit de Amerikaanse politieke geschiedenis zou aanvankelijk worden verfilmd door Lee Daniels, de regisseur van ‘Precious’. Toen die de kans kreeg om ‘The Butler’ te regisseren, zag het er naar uit dat dit project op de lange baan zou worden geschoven. Tot het werd opgepikt door Ava DuVernay, een documentairemaakster die haar eerste stappen in Hollywood had gezet als marketingmedewerkster voor menige blockbuster. ‘Selma’ was van meet af aan een passieproject voor DuVernay: ze herwerkte het scenario waar Daniels mee aan de slag wou gaan grondig, en schreef bijna alle speeches van Martin Luther King. De originele speeches konden immers niet worden gebruikt daar de rechten daarvan in handen zijn van Dreamworks Pictures. Handig voor als die ooit eens een biopic over Martin Luther King willen produceren. De verschuiving van Daniels naar DuVernay had gevolgen voor de cast: Oyelowo bleef aan boord, kleppers als Robert De Niro, Liam Neeson en Hugh Jackman werden vervangen of konden zich niet meer vrijmaken voor de nieuwe opnameperiode.

‘Selma’ werd volgens velen schandelijk over het hoofd gezien tijdens de Oscaruitreiking eerder dit jaar en moest het doen met twee troostnominaties. Weliswaar eentje voor beste film, al was dat eerder een symbolisch doekje voor het bloeden. Daarnaast was er een nominatie voor beste lied, het door John Legend en Common gebrachte ‘Glory’. Dat beeldje werd daadwerkelijk verzilverd, maar ook dat werd door velen gezien als een troostprijs. Het feit dat de regie, het scenario en de hoofdrol van David Oyelowo het zonder nominatie moesten doen werd door Afro-Amerikaanse drukkingsgroepen als een blamage voor de Academy gezien. Voer voor discussie is het zeker, tegenwind inclusief. Vorig jaar ging ’12 Years A Slave’ wel met de nodige prijzen aan de haal, en Angelina Jolies prestigieuze ‘Unbroken’ was een ‘blanke’ film die het eveneens zonder aandacht van de Academy moest doen. Feit is dat de discussie toont dat de thematiek van ‘Selma’ nog steeds brandend actueel is. Oscarerkenning of niet, DuVernay leverde in elk geval een klassieke en oerdegelijke brok Amerikaanse cinema af die zowel inhoudelijk als vormtechnisch twee uur lang weet te onderhouden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray