Zoeken

Chappie

  • Cinevision.be/nl quoteert Chappie met een 2/5
  • Regisseur: Neil Blomkamp
  • Cast: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-07-2015
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Chappie"
In 2009 debuteerde de toen dertigjarige Zuid-Afrikaans Neil Blomkamp met veel aplomb in de blockbusteratmosfeer. Onder auspiciën van Peter Jackson kreeg hij de kans om zijn kortfilm ‘Alive In Joburg’ uit te breiden tot langspeelfilm onder de titel ‘District 9’, een mockumentary over aliens die in Johannesburg landen en daar vervolgens door de autoriteiten in getto’s worden geplaatst en als goedkope werkkrachten worden ingezet. Een film die zowel spannend, sarcastisch (met knipogen naar de apartheid) als spectaculair was. Blomkamps broodje bleek meteen gebakken, zeker omdat de prent slechts dertig miljoen dollar had gekost en wereldwijd meer dan tweehonderdtien miljoen had opgebracht. 

Opolger ‘Elysium’ liet vier jaar op zich wachten. Niettegenstaande de gelijkenissen (sciencefiction en onderdrukking van de armen/minderwaardigen) bleek dit toch een heel ander paar mouwen. Met A-sterren (Matt Damon, Jodie Foster) in de cast en een budget van honderdvijftien miljoen dollar. En met heel wat minder enthousiaste critici en een proportioneel minder uit de kluiten gewassen box-office als gevolg. Als ‘Elysium’ iets liet zien was het nochtans dat Blomkamp genoeg visuele verbeelding had om een gevestigde waarde in Hollywoods sf-landschap te worden. 

Tot de moeilijke derde kwam: ‘Chappie’. Net als ‘District 9’ gebaseerd op een vroegere kortfilm van Blomkamp (‘Tetravaal’ uit 2004), en meer een terugkeer naar de teneur van zijn debuut met een budget van net geen vijftig miljoen dollar. Maar dat is zowat de enige positieve vergelijking: wat werkte in ‘District 9’, doet het niet in ‘Chappie’. Blomkamp laat ons kennismaken met een soort van ‘RoboCop’-samenleving in een door misdaad geteisterd Johannesburg. De vrede wordt er gehandhaafd door robotagenten, geleverd door hightechfirma Tetravaal. Ingenieur Deon (Dev Patel) droomt ervan om artificiële intelligentie toe te passen op de robots. Toestemming van de Tetravaal-ceo (Sigourney Weaver) krijgt hij daarvoor niet, dus besluit hij op eigen houtje te experimenteren op Chappie, een tot gort geschoten robot die hij terug oplapt. Chappie valt echter in de handen van een lokale misdaadbende die hem zo wil programmeren dat hij hen helpt bij hun misdadige activiteiten. En dan is er nog Vincent Moore (een schmierende Hugh Jackman), een concurrerend Tetravaal-ingenieur die Deons technologie wil gebruiken om een door hem ontworpen wapen te activeren in de hoop zo voor eens en altijd komaf te kunnen maken met de door hem verguisde en in zijn ogen infantiele politierobotten. 

Blomkamp kiest in ‘Chappie’ resoluut voor een lawaaierige aanpak: schreeuwlelijke decors, oorverdovende klankband, karikaturale personages en een breed uitgesmeerde mocapvertolking (Blomkamps fetisjacteur Sharlto Copley kruipt in de huid van Chappie) die waarschijnlijk niet op de goedkeuring van Andy Serkis zou kunnen rekenen. Blomkamps beslissing om alles een soort steampunkattitude mee te geven gaat eveneens de mist in. Zeker in een jaar waarin oude rot George Miller met zijn ‘Fury Road’ toonde hoe je wel denderende punkactie moet regisseren. Het casten van de leden van de Zuid-Afrikaanse punkgroep Die Antwoord was ook al geen goede keuze. Dat mogen dan wel fenomenen zijn op concertpodia, hun acteerkwaliteiten zijn op zijn zachtst gezegd aan de magere kant. Hiermee vergeleken verdiende Gene Simmons zelfs een Oscarnominatie voor zijn bad guy-rollen in de jaren tachtig. 

Kortom: ‘Chappie’ is de eerste echt teleurstellende titel van Blomkamp. Overgeregisseerd, nauwelijks boeiend en ongemakkelijk schipperend tussen een kinderfilm met ‘Short Circuit’-allures en een gewelddadige en schreeuwlelijk ‘RoboCop’-derivaat. Hopelijk is dit een eenmalige uitschuiver voor Blomkamp. Momenteel is hij immers bezig aan de voorbereidingen van een vijfde ‘Alien’-film. Daarin is niet alleen de terugkeer van Sigourney Weaver als Ripley bevestigd, ook Michael Biehn en Bill Paxton zouden hun opwachting maken in wat een rechtstreekse sequel op James Camerons ‘Aliens’ zou moeten worden. Een ongemeen mooi vooruitzicht alvast, en dé manier om revanche te nemen na deze ongeïnspireerde miskleun. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray