Zoeken

Ant-Man

  • Cinevision.be/nl quoteert Ant-Man met een 4/5
  • Regisseur: Peyton Reed
  • Cast: Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll, Evangeline Lily
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 15-07-2015
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "Ant-Man"
Omarm of verwerp het, vaststaat dat Marvels Cinematic Universe een fenomeen blijft binnen het (huidige) blockbusterlandschap. Twee of meer nieuwe titels per jaar, en metaalmoeheid is aan de kassa’s nog niet zichtbaar. Elke nieuwe prent wordt een geheide hit, en door de diverse titels met elkaar te verbinden en personages samen te brengen, is elke film vaak een teaser voor wat er nog komen gaat. Zo komt Spider-Man volgend jaar op zijn beurt voetjewrijven met Captain America en de zijnen. Daarvan nog geen sprake in ‘Ant-Man’, maar er zijn wel al andere knipogen naar ‘Captain America: Civil War’. Toch voor wie blijft kijken tot na de eindgeneriek. 

Al is ‘Ant-Man’ in de eerste plaats een stand-alonefilm. Stan Lee, Larry Lieber en Bruce Kirby bedachten deze comic in 1962, en eindelijk mag deze miniatuursuperheld zijn ding komen doen op het grote scherm. Oorspronkelijk was ‘Ant-Man’ het alter ego van wetenschapper Hank Pym (hier vertolkt door Michael Douglas). Die vond een serum uit waarmee hij de wisselwerking tussen atomen kan beïnvloeden. Een uitvinding waar ze bij S.H.I.E.L.D. zeker zitten op te wachten, maar Pym weet wel beter dan zijn uitvinding te verpatsen. Jaren later – wanneer Pym zijn grijze haren niet meer kan loochenen – moet hij toezien hoe zijn uitvinding toch voor malafide doeleinden wordt gebruikt. Zijn voormalig assistent Darren Cross (Corey Stoll, geen onbekende voor wie het eerste seizoen van ‘House Of Cards’ al dan niet bingekwijlend heeft bekeken) heeft Pyms technologie gebruikt om er oorlogstuig mee te maken dat hij aan de meestbiedende (Hydra) wil verkopen. Pym probeert daar een stokje voor te steken, maar is zelf te oud om zich nog te laten transformeren in miniatuursuperman. Dus rekruteert hij op een slinkse manier Scott Lang (Paul Rudd), een voormalig inbreker die het misdaadleven nog niet volledig heeft afgezworen daar hij met nogal wat achterstallige alimentatie zit opgescheept. Pym en zijn dochter Hope (Evangeline Lily) kunnen Scott overtuigen om zich in te werken als mierengrote/-kleine held om zo in te breken in Stolls hoofdkwartier en diens uitvinding te vernietigen. 

Op zich verschilt ‘Ant-Man’ niet veel van de ‘Iron Man’s en ‘Spider-Man’s van deze wereld. Toch is dit geen klakkeloze kopie. Zelfs niet binnen de krijtlijnen van Marvels cinema-universum. Hier geen wereldsteden die tijdens de climax in oppervlakte worden gehalveerd, eerder een finale die zich tot zevenjarigen richt. En dat zonder infantiel te worden. ‘Ant-Man’ heeft meer gemeen met een gezapige familiekomedie dan met een donkere heldenthesis met Christopher Nolan-toetsen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Marvel zich met ‘Ant-Man’ gedeeltelijk opnieuw uitvindt: een eenvoudig verhaal, nadruk op de vertolkingen (Michael Douglas is uitstekend gecast) en een verfrissende ‘anything goes’-fit-o-meter nodigen hier ten dans uit. 

Veel komt ook door de grappige vertolking van Paul Rudd als superheld en mierenrijder tegen wil en dank. En waarschijnlijk door de regie van Peyton Reed (‘Yes Man’, ‘Down With Love’). Die kwam pas aan boord een paar maand voor de opnames effectief van start gingen en nadat Edgar Wright (‘Shaun Of The Dead’) de deur had dichtgetrokken wegens creatieve meningsverschillen met de Marvelleiding. In welke mate Reeds film verschilt van wat Wrights visie zou zijn geweest is een vraag die nooit een sluitend antwoord zal kennen. De humoristische insteek zal er wel van bij het begin zijn geweest, maar vast nog verder uitgebreid zijn door het herwerkte scenario en de sitcomvibes van Reed.  

Wat er ook van zij, ‘Ant-Man’ is lekker binnenglijdend en pretentieloos amusement voor jong en oud. En daar is niets – of toch niet veel – mis mee. De fanboy in ons vindt het zelfs jammer dat er in de nabije toekomst nog geen sprake is van de aangekondigde ‘Wasp’-spin-off. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray