Zoeken

Beyond The Reach

  • Cinevision.be/nl quoteert Beyond The Reach met een 2/5
  • Regisseur: Jean-Baptiste Léonetti
  • Cast: Michael Douglas, Jeremy Irvine, Ronny Cox
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-07-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Beyond The Reach"
Tijden veranderen. In de jaren zeventig zouden Michael Douglas en Ronny Cox waarschijnlijk nooit in de onderste regionen van de onopvallende D-cinema hun heil hebben moeten zoeken. Getuige hun aanwezigheid in decenniumklassiekers als ‘The China Syndrome’ en ‘Deliverance’. Knap dat klasbakken als Douglas en Cox nog steeds aan de bak komen natuurlijk, maar deze ‘Beyond The Reach’ doet hun talent geen eer aan. Wat wel had gekund indien deze film potent genoeg bleek te zijn om als stevig tussendoortje of guilty pleasure geboekstaafd te staan. 

‘Beyond The Reach’ is gebaseerd op de in 1972 verschenen roman ‘Deathwatch’ van Robb White. Deze in 1990 aan de gevolgen van een auto-ongeval overleden auteur (hij was toen eenentachtig) schreef heel wat avonturenverhalen die zich op zee afspeelden en had nogal wat succes bij jonge mannen die zijn paperbacks gretig verslonden. Tegenwoordig zijn al zijn titels uitgeput en enkel nog via rommelmarkten of antiquariaten verkrijgbaar. Het gros van zijn titels schreef hij tussen de jaren dertig en vijftig, ‘Deathwatch’ stamt uit zijn latere periode. Hij was ook een tijdje actief in Hollywood, en schreef vijf scenario’s voor cultfilmer William Castle waaronder ‘The Tingler’ en ‘The House On Haunted Hill’. 

‘Deathwatch’ werd in 1974 al eens verfilmd als televisiefilm onder de titel ‘Savages’. De roman werd ditmaal bewerkt door scenarist Stephen Susco (‘The Grudge’, ‘The Grudge 2’, ‘Red’ en ‘Texas Chainsaw 3-D’). De Franse regisseur Jean-Baptiste Léonetti – die hier zijn Amerikaans debuut maakt – is dan weer een illustere onbekende. Knap werk alvast dat de producers Michael Douglas wisten te strikken als uithangbord. En dan nog wel in de rol van slechterik.

Zakenman en jager op groot wild John Madec (Douglas) maakt zich op voor een jachtpartij in een uithoek van de Mojavewoestijn. Hij huurt de lokale Ben (Jeremy Irvine uit ‘War Horse’) in als gids en die rechtschapen jongen wil meteen de autoriteiten inlichten wanneer Madec per ongeluk een oude man neerschiet. Madec wil helemaal niets melden en het incident doodzwijgen. Waarop hij Ben bedreigt, hem verplicht om al zijn kleren uit te trekken en hem vervolgens in de woestijn achterlaat zodat hij er kan sterven van honger en uitdroging. Met als bedoeling aan de autoriteiten te melden dat Ben gek werd van een zonnesteek, de man neerschoot en daarop in zijn eentje de woestijn introk. Om niets aan het toeval over te laten en zijn plan te laten slagen houdt hij Ben vanop afstand in de gaten door het vizier op zijn jachtwapen. Waarop een gevaarlijk kat-en-muisspel begint tussen beide mannen, want Ben lijkt niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven. 

In goed geoliede handen kon ‘Beyond The Reach’ zeker een goede B-titel zijn geweest. Onder auspiciën van Susco en Léonetti heeft het net genoeg spankracht om het verdict ‘matig interessant’ opgespeld te krijgen. Dat is dan nog grotendeels de verdienste van Douglas, die zelfs in kleinere of karikaturale rollen altijd wel het bekijken waard blijft. En dat is hier niet anders.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray