Zoeken

Peaky Blinders, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Peaky Blinders, seizoen 2 met een 4/5
  • Regisseur: Colm McCarthy
  • Cast: Cillian Murphy, Sam Neill, Tom Hardy, Helen McRory
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-07-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Peaky Blinders, seizoen 2"
Na de eerste zes afleveringen van de BBC-reeks ‘Peaky Blinders’ kon je her en der lezen dat het allemaal nogal duidelijk geënt was op het HBO-voorbeeld ‘Boardwalk Empire’. Ook bij ons trouwens. Zes afleveringen verder en de serie heeft duidelijk een eigen stem, groef en vibe gevonden. Het zwakke broertje van de twee is dit zeker niet meer, want zelfs Tom Hardy werd bereid gevonden om in deze tweede worp mee het mooie weer te maken. 

Even samenvatten: in het Birmingham in de jaren twintig van vorige eeuw worden de straten geregeerd door de ‘peaky blinders’, een lokale misdaadbende bevolkt door straatboefjes en criminelen en door gedesillusioneerde veteranen van de eerste wereldoorlog. Hun bijnaam danken ze aan de scheermesjes die ze in de vouwen van hun petten bewaren. In het eerste seizoen stond de strijd centraal tussen ‘peaky blinders’-leider Tommy Shelby (Cillian Murphy) en de troepen van de Ierse inspecteur Chester Campbell (Sam Neill) die vastbesloten waren een einde te maken aan Tommy’s misdaadimperium.

Het tweede seizoen is volledig geschreven door Steven Knight (bedenker van de eerste reeks) en geregisseerd door Colm McCarthy, een gerespecteerd televisieregisseur met onder meer afleveringen van ‘Endeavor’, ‘Spooks’, ‘Sherlock’ en ‘Doctor Who’ op zijn conto. De reeks trapt af twee jaar na de finale aflevering van het eerste seizoen. Na hun strijd met concurrent Billy Kimble heeft de bende van Tommy Shelby nu nog meer macht in het paardenracecircuit. En nog steeds evenveel – of misschien zelfs meer – vijanden, de nog steeds op de loer liggende Campbell inclusief. Seizoen twee speelt zich niet integraal af in Birmingham. Om het met de woorden van The Clash te zeggen: ‘London’s Calling’. En daar wordt het helemaal gevaarlijk voor de Shelby-clan. Met sloten geweld en bloederige confrontaties tot gevolg.

De eerste zes afleveringen lieten de opkomst van Tommy Shelby als gangster zien, de zes in dit tweede seizoen concentreren zich op de uitbreiding van zijn misdaadimperium. En op zijn persoonlijke demonen: het strijden voor zijn eigen belangen en zijn gewelddadige levenswandel brengt ook veelvuldig zijn familieleden en geliefden in gevaar, en persoonlijke offers en verliezen zijn geenszins te vermijden. Mooi is alvast dat ‘Peaky Blinders’ kan bogen op intense vertolkingen. Cillian Murphy blijft de reeks beheersen, en Tom Hardy gaat in zijn gastrol als rivaliserende gangsterbaas Alfie Solomons even intensief te werk als in zijn bioscooprollen. Al is het grootste acteergeheim van ‘Peaky Blinders’ misschien wel Paul Anderson die de rol van de opvliegende en onvoorspelbare Arthur Shelby vertolkt. Deze Brit moet het voorlopig doen met bijrollen, maar staat ongetwijfeld aan de vooravond van de grote doorbraak. Binnenkort is hij trouwens terug naast Tom Hardy te zien in ‘Legend’, de nieuwe film over de misdadige Kray-tweelingbroers. Eerder liet hij zich al opmerken in het buiten de UK onderschatte misdaaddrama ‘71’, ‘Sherlock Holmes: A Game Of Shadows’, ‘The Sweeney’ en als lapzwans Dirk in Brian De Palma’s guilty pleasure ‘Passion’. 

Ruw aan de haak gewogen kan je nog altijd besluiten dat ‘Peaky Blinders’ weinig meer doet dan de clichés van gangsterverhalen aan elkaar rijgen. Tot op zekere hoogte klopt dit, al gebeurt het rijgen op een kwalitatief consistente manier. Elke aflevering heeft wel een paar scènes die als ‘klassiek’ mogen worden beschouwd en zowel de opbouw van de reeks, de aandacht voor detail in het production design als de sterke vertolkingen zorgen voor zes uur ijzersterke televisie. En het fanbestand blijft groeien: geen wonder dat er momenteel volop wordt gewerkt aan het derde seizoen, waarvan de premièredatum op BBC voorzien is voor het voorjaar van 2016. Voor wie ook het oor wil verwennen: de soundtrack blijft lekker anachronistisch, maar er is duidelijk nagedacht over het juiste lied op de juiste plaats. Wat meteen de aanwezigheid van onder andere Johnny Cash (met een uitvoering van ‘Danny Boy’ zowaar), PJ Harvey, Arctic Monkeys, Nick Cave, Royal Blood en Black Rebel Motorcycle Club verklaart. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray