Zoeken

Mission: Impossible - Rogue Nation

  • Cinevision.be/nl quoteert Mission: Impossible - Rogue Nation met een 4/5
  • Regisseur: Christopher McQuarrie
  • Cast: Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Rebecca Ferguson
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 131 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-12-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Mission: Impossible - Rogue Nation"
The Force Of Bond is strong in this one. En toeval zijn ze niet, de gelijkenissen tussen de Ethan Hunt- en de James Bond-franchise. Integendeel: het lijkt wel alsof Tom Cruise een checklist in de buurt had bij het uittekenen van de krijtlijnen van de vijfde ‘Mission: Impossible’-prent. Met daarop in het vet en het fluo: een stunt voor de eigenlijke begingeneriek, actie geserveerd in diverse wereldsteden, gimmicks met een groot fungehalte, een soundtrack waarin het centrale thema zit verwerkt … het grootste verschil is dat Ethan Hunt in tegenstelling tot James Bond niet met An en alleman tussen de lakens duikt. Voor de rest zijn de genetische bouwstenen tussen ‘Mission: Impossible’ en 007 onderling inwisselbaar.

Let wel: dit is geen kritiek. Integendeel. Vooral niet omdat ‘Rogue Nation’ een van de beste afleveringen uit de ‘Mission: Impossible’-franchise is. Een franchise die kwalitatief dusver altijd vrij consistent is geweest. De eerste aflevering uit 1996 overleefde de negentienjarige tand des tijds netjes. Geen wonder, met Brian De Palma aan het roer. De actie leek ondergeschikt aan de subtiele manier waarop hij zijn Hitchcockiaanse dada’s in de narratie verwerkte, met als gevolg een film waarbij per visie nieuwe details aan de oppervlakte blijven komen. De opvolger werd grotendeels op nogal wat hoongelach onthaald. Tom Cruise speelde in die door John Woo geregisseerde sequel zijn machostatus net iets teveel uit, en de te overdadig in beeld gebrachte actie bleek in niets te vergelijken met De Palma’s subtiele vakmanschap. Velen dachten dat de franchise daarmee tot een eind was gekomen, maar dat was buiten Cruise – die als producer nauw bij de reeks is betrokken – gerekend. Zes jaar na de Woo-uitschuiver koos hij voor een samenwerking met J.J. Abrams’ Bad Robot-productiehuis, en ‘Mission: Impossible’ groeide daardoor uit tot een ongemeen succesvolle – en positief onthaalde – actiereeks.

De Impossible Missions Force heeft het niet onder de wind in ‘Rogue Nation’. Grote broer CIA wil hen – bij monde van Alec Baldwin – het zwijgen opleggen, en de mysterieuze organisatie The Syndicate wil hen zelfs van de aardbodem vegen. Dat syndicaat wil immers de wereld ontwrichten met een paar goed getimede terroristische aanslagen, en pottenkijkers als het IMF zijn daarbij niet gewenst. Dat is uiteraard buiten waard Ethan Hunt gerekend die het als een persoonlijke missie ziet om de eer van het IMF te redden en The Syndicate terug naar af te sturen.  

‘Rogue Nation’ is geschreven en geregisseerd door Christopher McQuarrie. Die won een Oscar voor het scenario van Bryan Singers ‘The Usual Suspects’ en schreef vervolgens het script voor diens ‘Valkyrie’ waarin Tom Cruise acteerde. De chemie tussen McQuarrie en Cruise zat zo goed dat de twee opnieuw samenwerkten voor de ondergewaarde actiethriller ‘Jack Reacher’. Een opstapje zo blijkt nu voor wat – op ‘Mad Max: Fury Road’ na – de hoogstgewaardeerde zomerblockbuster van 2015 blijkt te zijn. 

Tom Cruise mag dan wel de echte ster zijn, het siert hem dat hij niet alleen met de pluimen gaat lopen. In de fel in de media uitgesmeerde vliegtuigstunt waar ‘Rogue Nation’ mee opent, mag hij zich nog eens goed laten gaan, daarna ziet hij er geen graten in om de schermtijd te delen met Simon Pegg, Jeremy Renner en Ving Rhames. En vooral met Rebecca Ferguson die als dubbelspionne Ilsa Faust ei zo na met de film aan de haal mag gaan. Cruise koos Ferguson zelf uit voor die rol nadat hij onder de indruk was van haar hoofdrol in de historische BBC-reeks ‘The White Queen’. Echt een gentleman, die Tom. En een vakman, getuige de manier waarop hij hier twee uur lang schittert in slimme setpieces (de operasequentie in Wenen) en uitbundige actie-explosies (de motoropvolging). Paramount is zelfs zo tevreden over ‘Rogue Nation’ dat deel zes nu al in preproductie is gegaan. En ook ‘Jack Reacher 2’ is intussen een zekerheid. Economische wetmatigheden waarin niet aan te ontsnappen valt, maar als de kwaliteit van de toekomstige Cruisevehikels die van ‘Rogue Nation’ evenaart, gaan we daar geenszins over klagen.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray