Zoeken

Fast & Furious 7

  • Cinevision.be/nl quoteert Fast & Furious 7 met een 3/5
  • Regisseur: James Wan
  • Cast: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jason Statham
  • Genre: Actie
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-08-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Fast & Furious 7"
Noch Universal Pictures, noch producent Neal H. Moritz konden in 2001 vermoeden dat hun ‘The Fast And The Furious’-film zou leiden tot een schijnbaar nooit eindigende franchise. Het verhaal over jongerenbendes die tegen elkaar kampen in illegale straatraces haalde de mosterd bij een tijdschriftartikel maar was tevens schatplichtig aan de leren jekkers en de ronkende motoren-films uit de jaren vijftig. Het succes van de prent leidde naar een fiks aantal sequels, en tegen het vierde deel zag het ernaar uit dat de fut uit de versnellingsbak was. Mis pitspoes, zo bleek, want vanaf ‘Furious 5’ gooiden Moritz en co het over een andere boeg en werd de reeks pas echt snel en gevaarlijk. Gedaan met onbeduidende verhaaltjes die op anderhalf uur werden verteld: gekozen werd voor de blauwdruk van de heistcinema en voor films met een speelduur van op zijn minst twee uur en tien minuten. Met stuntwerk dat per aflevering ongeloofwaardiger en spectaculairder werd. 

En toen kwam 30 november 2013. De dag waarop Paul Walker om het leven kwam, ironisch genoeg in een auto-ongeval met een iets te fast and furious Porsche Carrera GT. De dood van de amper veertigjarige Walker zorgde voor een schokgolf in Hollywood, bij zijn fans en uiteraard bij zijn collega’s met wie hij toen ‘Furious 7’ aan het opnemen was. De opnames werden stilgelegd en er werd gekeken hoe het verder moest zonder Walker. Gekozen werd voor een paar scenario-ingrepen, en de scènes met Walker die nog moesten worden opgenomen werden digitaal bijgekleurd of opgenomen met Pauls broers Caleb en Cody als stand-ins. Wat van meet af aan duidelijk was en vooral door Vin Diesel zo werd gecommuniceerd is dat ‘Furious 7’ in de eerste plaats een persoonlijk eerbetoon aan Walker zou worden. 

En dat hebben de fans begrepen. Wat het overlijden van Heath Ledger betekende voor ‘The Dark Knight’ betekende de onfortuinlijke dood van Walker voor ‘Furious 7’. Het zevende deel werd niet alleen de meest succesvolle film uit de reeks, met een wereldwijde opbrengst van ruim 1,5 miljard is ‘Furious 7’ dusver de vijfde meest lucratieve film aller tijden, weliswaar zonder rekening te houden met de inflatie. Het lijkt bijna onmogelijk voor de franchise om deze stunt nog eens over te doen. Op de lauweren rusten gebeurt uiteraard niet, en ‘Fast Furious 8’ staat op het releaseschema van Universal ingeboekt voor april 2017. 
 
Blijft de vraag natuurlijk of ‘Furious 7’ een goede film is. Die hard-adepten van de reeks en discipelen van heilige autokoeien zullen hier uiteraard volmondig ‘ja’ op antwoorden. Met een speelduur van twee uur en twintig minuten, spectaculaire stunts waarin auto’s interageren met vliegtuigen en wolkenkrabbers en de aanwezigheid van bijna ieder castlid die in de voorbije zes films een rol van betekenis had zullen die immers niets te klagen hebben. En dan mag ook Jason Statham nog opdraven als bad guy van dienst. Wie sceptischer van aard is, poneert waarschijnlijk meer vraagtekens. Vin Diesel – als coproducent een van de trekkers van de franchise – toont hier andermaal dat er onder zijn spierbundels en marcelleke vooral een lief hart klopt. Hij en zijn spitsbroeders en –zusters mogen dan wel al eens iets illegaals doen, eigenlijk zijn het toffe mensen en een hechte familie. Een stelling die in de laatste tien minuten gigantisch wordt opgeklopt tot een onvermijdelijke hommage aan Walker. Als er een film is die tranen in macho-ogen weet te krijgen, dan is het ongetwijfeld ‘Furious 7’. Net zoals dit een film is die gegarandeerd garant staat voor lachstuipen bij de meer nuchter ingestelde medemens. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray