Zoeken

Ricki And The Flash

  • Cinevision.be/nl quoteert Ricki And The Flash met een 3/5
  • Regisseur: Jonathan Demme
  • Cast: Meryl Streep, Kevin Kline, Mamie Gummer, Rick Springfield
  • Genre: Drama
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-01-2016
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Ricki And The Flash"

Allemaal goed en wel, die door het zwerk vliedende en knokkende superhelden. Ons cinefiel Hollywoodhart klopt toch vooral telkens een Amerikaanse regisseur van de oude garde nog eens een budget krijgt om een film te regisseren. En dat gebeurt hoe langer hoe minder. Soms willen die mannen gewoon niet meer – al dan niet gedegouteerd door het door jonge broekjes geregeerde hedendaagse filmlandschap – soms willen ze wel, maar krijgen ze de centen niet bij elkaar. Ze kunnen niet allemaal Steven Spielberg heten, natuurlijk. Oh en Steven, mocht je dit lezen … in plaats van de ‘Transformers’-franchise te financieren, zou je niet beter a few dollars more richting generatiegenoten als Joe Dante en Brian De Palma sturen? Eeuwige dankbaarheid zal je deel zijn. 

Wie ook in de jaren zeventig begon – als exploitatiefilmer voor Roger Corman zelfs – is Jonathan Demme. En die heeft met ‘Ricki And The Flash’ wel een nieuwe film klaar. De carrière van Demme is werkelijk voor geen gat te vangen. Na zijn debuut als B-filmer stroomde hij geleidelijk aan de grote studio’s binnen met een paar eigenzinnige projecten (‘Something Wild’, ‘Married To The Mob’) om vervolgens een Oscar te winnen voor ‘Silence Of The Lambs’ en grote kleppers als ‘Philadelphia’ te mogen regisseren. Tussendoor is hij een begenadigd documentairefilmer en draait hij om de haverklap een concert- of muziekfilm. Zijn bekendste is de ‘Stop Making Sense’-registratie van Talking Heads, daarnaast regisseerde hij muzikale odes aan Neil Young, Robyn Hitchcock en Justin Timberlake. Een oeuvre waar ‘Ricki And The Flash’ met zijn hoge rockgehalte netjes bij aansluit. 

De Ricki waarvan sprake (vertolkt door Meryl Streep) heet eigenlijk Linda Brummel en verliet meer dan twintig jaar haar gezin om het te maken als rockzangeres. Of ze droomde van een carrière in de schaduw door met haar groep Ricki And The Flash als huisband steeds in dezelfde pub op te treden is daarbij de vraag. Zeker omdat het de rekeningen niet betaalt: zelfs met de inkomsten van haar dagjob als kassierster in een supermarkt kan ze de rebelse eindjes niet aan elkaar knopen. Op een dag krijgt ze telefoon van haar ex (Kevin Kline). Die deelt haar mee dat hun dochter Julie (Mamie Gummer, de echte en als twee druppels water op haar moeder lijkende dochter van Meryl Streep) in de steek is gelaten door haar overspelige echtgenoot met een dijk van een depressie als gevolg. En of zij even kan langskomen om haar uit het dal te helpen. Ricki/Linda’s confrontatie met haar vorige leven opent natuurlijk oude wonden, en toont tegelijkertijd dat niet alle bruggen met het verleden zijn opgeblazen. 

Laat ons een kat een kat noemen: het scenario van ‘Ricki And The Flash’ is voorspelbaar, weinig inventief en voor de hand liggend. Niet het sterkste dat Diablo Cody (‘Juno’, ‘Young Adult’) ooit bij elkaar heeft gepend. Dat ‘Ricki And The Flash’ toch werkt komt grotendeels door de potente regie van Demme en de sterke vertolkingen van Streep, Kline en Gummer. De combinatie van regisseur en cast zorgt ervoor dat de film ondanks de sloten voorspelbaarheid anderhalfuur uitermate genietbaar blijft, zowel voor de liefhebber van de lach als de traan. Met als kanttekening dat ‘Ricki And The Flash’ nooit zo diep graaft als Demmes dezelfde genen delende ‘Rachel Getting Married’ uit 2008. Streep zingt trouwens als de songs zelfs, en wordt op de bühne bijgestaan door echte artiesten, met als opvallendste verschijning die van Rick Springfield (een begenadigd rocker die in 1981 een radiohit scoorde met ‘Jessie’s Girl’) als gitarist Greg. Het zijn dergelijke details en slimme verwijzingen die ‘Ricki And The Flash’ op koers houden, ook als de schmaltz de bovenhand dreigt te nemen.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray