Zoeken

Suite Française

  • Cinevision.be/nl quoteert Suite Française met een 3/5
  • Regisseur: Saul Dibb
  • Cast: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts, Sam Riley
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-08-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Suite Française"
Klassieke cinema zoals in de jaren stillekes … ze bestaat nog. En ja, daar mag voor geapplaudisseerd worden. Is het niet en plein public, dan toch zeker in de wandelgangen van de nostalgische herinneringen. Klassieker dan klassiek is alvast ‘Suite Française’, een romantisch drama gesitueerd in de tweede wereldoorlog. Dat het hier ten lande extra veel aandacht kreeg heeft natuurlijk alles te maken met de aanwezigheid van nationale trots Matthias Schoenaerts, die hier voor het eerst sinds lange tijd geen bonkige bullebak vertolkte, maar een – nu ja – zachtaardige naziofficier. 

Schoenaerts is trouwens niet het enige Belgische ingrediënt in ‘Suite Française’. Ook een groot deel van de opnames vond in ons land plaats. De ontstaansgeschiedenis van de roman waarop de film is gebaseerd is op zijn zachtst gezegd interessant. De Franse schrijfster Irène Némirovsky schreef het boek tijdens de Duitse bezetting van haar land. In 1942 werd ze omwille van haar Joodse afkomst gearresteerd en naar Auschwitz getransporteerd. Het kamp verliet ze niet levend. Het manuscript van haar boek had ze neergeschreven in een notitieboekje, en dat werd pas in 1998 door haar dochter ontcijferd. Ze zocht een uitgever voor het materiaal, en in 2004 verscheen Némirovsky’s boek, prompt uitgroeiend tot een internationale bestseller. 

‘Suite Française’ speelt zich af in de zomer van 1940 in het Noord-Franse plattelandsdorp Bussy. Een Duits garnizoen trekt Bussy binnen, en de lokale bevolking ziet zich verplicht om naar de pijpen van de bezetters te dansen. De rijke grootgrondbezitters moeten onderdak verlenen aan de Duitse legerstaf, de armen mogen al blij zijn als ze niet als schietschijf worden gebruikt. Officier Bruno von Falk (Schoenaerts) eist zijn verblijfplaats op bij de weduwe Madame Angellier (Kristin Scott Thomas) en maakt er kennis met haar schoondochter Lucille (Michellle Willliams). Madame Angellier – woedend over het feit dat haar zoon Gaston vecht aan het front – is resoluut anti-Duits en verbiedt Lucille alle omgang met de ongenode gast. Uiteraard ontstaat er genegenheid tussen Lucille en von Falk. Maar net zoals in tijden van cholera, lijkt het opwekken van (verboden) liefde in tijden van oorlog een helse opdracht voor Cupido. 

Regisseur Saul Dibb (‘The Duchess’) en cameraman Eduard Grau gaan in overdrive om de soms zonnige, soms zompige plattelandsbeelden zo mooi en aromatisch mogelijk in beeld te brengen. Een missie waar ze trouwens in slagen. De plot blijft in tegenstelling tot de beeldenpracht rudimentair. De oorlogsgruwel wordt nogal afgezwakt in beeld gebracht om de doelgroep niet al teveel tegen de borst te stuiten. Sam Peckinpah en Sam Fuller stonden duidelijk niet in het boekje van grote voorbeelden toen Dibb met dit materiaal aan de slag ging. En soms maakt hij het zich wel echt makkelijk: door een cruciale liefdesscène tussen Schoenaerts en Williams extra passioneel te benadrukken door een zonovergoten setting bijvoorbeeld. 

Opvallend is dat ‘Suite Française’ ondanks de karamelromance op de voorgrond vooral werkt als oorlogskroniek. Er is veel meer vuurwerk te vinden in de onderlinge verstandhoudingen en spanningen tussen de inwoners van Bussy. De manier waarop de oorlog de relaties tussen de rijken en de armen als een splijtzwam blootlegt is op zich veel boeiender dan de stationsromanromance tussen de twee centrale personages. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray