Zoeken

The Mule

  • Cinevision.be/nl quoteert The Mule met een 3/5
  • Regisseurs: Tony Mahony, Angus Sampson
  • Cast: Angus Sampson, Leigh Whannell, Hugo Weaving, Georgina Haig
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-07-2015
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Mule"
Wie ooit Mark Hartleys ‘Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story Of Ozploitation’ zag, weet dat Australiërs niet vies zijn van cinema met een hoek af. Dat was niet enkel in de jaren zeventig en tachtig zo. Getuige deze ‘The Mule’, een op zijn zachtst gezegd opvallende komedie over een man met een wel heel speciale reden om een week lang niet naar het toilet te gaan. Een concept dat er kwam door de samenwerking tussen Angus Sampson en Leigh Whannell, bekend van hun rollen als de twee weinig standvastige spokenjagers in de ‘Insidious’-franchise, waarvan het derde deel zelfs door Whannell werd geregisseerd. 

Klopgeesten en paranormale gebeurtenissen zijn hier niet aan de orde van de dag. Heroïnesmokkel, corrupte agenten en sadistische maffiabonzen dan weer wel. ‘The Mule’ is wel en niet gebaseerd op ware gebeurtenissen – Whannell verwijst hiervoor graag naar de door de Coens gecreëerde ‘Fargo’-mythe - en is gesitueerd in 1983. De ietwat naïeve Ray Jenkins (coregisseur en scenarist Angus Simpson) woont als late twintiger, vroege dertiger nog steeds bij zijn ouders in Melbourne en werkt in een televisiereparatiewinkel. Als hij merkt dat zijn moeder gokschulden heeft en zijn vader aan de drank zit, besluit hij hen te helpen door zich voor de kar te laten spannen van zijn ‘vriend’ Gavin (Whannell) met wie hij in opdracht van een lokale drugsdealer naar Thailand reist. Angus laat zich overhalen om als drugskoerier te fungeren, en slikt prompt twintig heroïnezakjes in. Wat er kan misgaan? Alles.

Bij de douanecontrole wordt Ray opgepakt. Een lichaamsscan brengt zijn lading aan het licht, en onder supervisie van twee agenten – Ewen Leslie en een heerlijk gortige Hugo Weaving – wordt Ray ondergebracht in een hotel. Waar iedereen hoopt dat de drugs er ‘langs natuurlijke weg uitkomen’. Dat is buiten Ray gerekend, die er alles gaat aan doen om zijn lading binnen te houden. Wat volgt is een zwarte – of liever bruine – komedie vol wilde humor, mesjogge personages, geschifte verwikkelingen en een vaak gewelddadig-anarchistische ondertoon.

‘The Mule’ is niet meteen een film die zich vlot in een hokje laat stoppen. Feit is dat wie geen graten ziet in van de pot gerukte (wopla, die woordspeling is er ook uit) humor hier het meest aan zijn trekken zal komen. Wie graag veilige cinema heeft, blijft – getuige een paar gewelddadige scènes – beter in de schuilkelder. Opvallend is dan weer dat dit – ondanks het onderwerp – eigenlijk geen al te scabreuze komedie is. Ironisch is dat de gemiddelde Amerikaanse familiekomedie vandaag de dag meer vulgariteiten in het rond strooit dan deze tegendraadse Australische tegenvoeter. Verrassend genoeg staat de menselijkheidsfactor eveneens behoorlijk hoog daar je het verhaal van Ray makkelijk kan zien als dat van een underdog die zich niet zomaar in een hoek laat drukken. En ook niet zomaar in een hoek wil drukken. Waarmee we meteen door onze voorraad voor de hand liggende woordgrappen zijn.    

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray