Zoeken

Boychoir

  • Cinevision.be/nl quoteert Boychoir met een 2/5
  • Regisseur: François Girard
  • Cast: Dustin Hoffman, Garrett Wareing, Kathy Bates, Eddie Izzard
  • Genre: Drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Boychoir"
Jongens- en knapenkoren, ze liggen niet echt dik bezaaid in deze snapchattijden. Omdat jongens steeds sneller de baard in de keel krijgen of omdat ze klassieke zang niet cool vinden. Tsk tsk. Ook in België zijn er maar een paar knapenkoren meer actief. Een van hen is In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas, een koor dat in 2016 zijn vijfentachtigste verjaardag viert. Dat koor vermelden we hier niet toevallig: In Dulci Jubilo had immers de eer om een paar avantpremières van ‘Boychoir’ op te luisteren toen de film in het voorjaar in de Belgische bioscopen liep. Een mooie omkadering, die het dubbel jammer maakt dat de film zelf een beetje te vlak is om echt hoog op de toonladder te klimmen. 

Voor alle duidelijkheid: ‘Boychoir’ is geen remake van Christophe Barratiers ‘Les Choristes’, al had dat in deze remakegevoelige tijden natuurlijk wel gekund. Deze door François Girard (‘The Red Violin’) geregisseerde en Ben Wright (‘Source Code’) geschreven film is volledig origineel. Als je tenminste geen rekening houdt met de vele clichés die hier welig tieren. 

De twaalfjarige Stet (vertolkt door de debuterende Garrett Wareing, volgend jaar te zien in ‘Independence Day: Resurgence’) beleeft niet echt vlekkeloze apenjaren. Zijn ouders zijn gescheiden, en wanneer zijn moeder sterft in een auto-ongeval wil zijn hertrouwde vader (Josh Lucas) niets met hem te maken hebben omdat die al een nieuw gezin heeft om voor te zorgen. Waarop Stet in een internaat belandt dat ook een nationaal jongenskoor huisvest. En uiteraard beschikt Stet over de juiste stembanden om te kunnen doorgroeien tot een van de beste solisten in het koor. Als hij tenminste zijn gedrag onder controle krijgt, daar koorleider Carvelle (Dustin Hoffman) nogal op discipline is gesteld. 

Dat ‘Boychoir’ grossiert in do-re-mi-clichés, tot daar aan toe. Erger is dat die clichés met veel te weinig passie in beeld worden gebracht door Girard. Als je een klasbak als Dustin Hoffman tot je beschikking hebt, en je weet hem niet echt tot grote hoogtes te loodsen, dan weet je dat de term ‘gemiste kans’ niet veraf is. Waar is JK Simmons als je hem nodig hebt? Wel leuk om Debra Winger nog eens terug te zien. In een rol die oorspronkelijk door Sissy Spacek zou worden vertolkt, zowaar. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray