Zoeken

Everest (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Everest (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Baltasar Kormakur
  • Cast: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Jake Gyllenhaal
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-01-2016
  • Distributeur DVD: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Everest (Blu-ray)"
De in de Himalaya’s op de grens tussen China en Nepal gelegen Mount Everest is met zijn 8848 meter de hoogste berg ter wereld en het walhalla voor iedere zichzelf respecterende bergbeklimmer met summit fever. Zonder gevaar is het temmen van de top niet: in april laatstleden vielen er achttien doden als gevolg van lawines en vorig jaar – toevallig ook in april – kwamen er op een dag eveneens zestien Nepalese gidsen om. Andere fatale dagen op de Everest waren 10 en 11 mei 1996: toen vielen verspreid over verschillende expedities in totaal acht mensen ten prooi aan de berg. Die expedities werden naderhand uitvoerig gedocumenteerd in naslagwerken allerhande, vooral door overlevenden. Interessant om weten is dat een van de overlevenden de journalist Jon Krakauer is, die over de dodelijke tocht het boek 'Into Thin Air' schreef. In 1996 zelf haalde Krakauer eveneens de headlines met het boek 'Into The Wild', dat later door Sean Penn zou worden verfilmd en zou uitgroeien tot een generatieklassieker. Trivia in de eerste paragraaf, wat een traktatie. En terwijl u toch bij de les bent: 'Into Thin Air' werd in 1997 al eens verfilmd als televisiefilm. Deze 'Everest' is dan weer de eerste bioscoopadaptatie van die noodlottige bergexcursie.

Het was druk begin mei 1996 op de flanken van de Everest. Verschillende expedities waren op hetzelfde moment aan het klimmen, en dat is eigenlijk een van de redenen dat niet iedereen tijdig terug in veiligheid was eens de storm losbarstte op 10 mei. “Everest” volgt vooral de expeditie geleid door de Nieuw-Zeelander Rob Hall (Jason Clarke). Hij is de hoofdgids van het tourgezelschap Adventure Consultants. Zelf haalde hij al vier keer de top van de Everest, en het is zijn job en verantwoordelijkheid om zijn kapitaalkrachtige klanten veilig naar de top te brengen. Een andere expeditie is die van Mountain Madness, geleid door Scott Fisher (Jake Gyllenhaal). 

Verwacht je niet aan ijzige conflicten tussen de twee groepen of een van de andere die op hetzelfde moment op de berg waren. Geen moord, doodslag of kuiperijen: het enige gevaar in 'Everest' komt van de berg en moeder natuur. En die laten niet met zich sollen, zoveel is duidelijk. Het is fascinerend om te zien hoe de logistiek van de Everestbeklimming in elkaar steekt. Basiskampen op vaste plaatsen, plaatselijke sherpa’s die de route eerst afleggen om zuurstofflessen te voorzien of om touwen aan te scherpen, opvangmogelijkheden voor klimmers die het niet meer zien zitten … maar dat geen enkel risico kan worden uitgesloten is duidelijk. Het aantal onder het ijs bedolven slachtoffers op de flanken van de Everest is intussen waarschijnlijk niet meer bij te houden. Kicks komen vaak met een dodelijke prijs.   

De IJslandse regisseur Baltasar Kormakur (die eindelijk eens een degeiijke Hollywoodfilm aflevert na de ietwat vlakke 'Inhale', 'Contraband' en 'Two Guns') was er van meet af aan van overtuigd dat 'Everest' niet kon werken indien er voor een overdaad aan groene schermen of CGI-effecten werd gekozen. Zelfs al kwam er uiteraard studiowerk bij kijken – onder meer op de soundstages van Cinécitta en de Pinewood studios – Kormakur trok toch met zijn cast daadwerkelijk de bergen in, zowel in de Himalaya’s als in de Dolomieten. Zodat hij in de finale mix echte buitenscènes kon afwisselen met studiowerk. En die mix is uitstekend geslaagd: balancerende bergbeklimmers werden nog maar zelden zo realistisch weergegeven als hier. Tenzij in het nagelbijtende 'Touching The Void'. Als het Kormakurs bedoeling was om de beproevingen van alpinisten zo daver-op-het-lijf-mogelijk weer te geven, dan is hij alvast met vlag en wimpel in zijn missie geslaagd.

Dat de personages ondergeschikt zijn aan het visuele aspect stoort nauwelijks. Dit is geen essay over wat mensen drijft om tot het uiterste te gaan als het aankomt op verleggen van grenzen, maar een weergave van een dodelijke trek- en klimtocht, gedirigeerd door de enige die het aan het eind van de klim voor het zeggen had: moeder aarde. De karakters mogen dan wel summier en bijna op een soapniveau geschetst zijn, klasbakken als Jason Clarke, Josh Brolin en Jake Gyllenhaal krijgen er toch (mede)leven in. Ook de onvermijdelijke ‘rampenfilmclichés’ zijn aanwezig, het sterkst weergegeven in de telefoongesprekken tussen een geklemd zittende Clarke en eega Keira Knightley, die dan ook nog eens zwanger is. Scenaristen Simon Beaufoy (‘127 Hours’) en William Nicholson (‘Gladiator’) moesten niet eens veel moeite doen om die zaken te integreren, daar Knightleys personage in het echt ook zwanger was en inderdaad nog met haar man belde terwijl die door een storm was ingesloten. Of hoe de werkelijkheid op zich blijkbaar zeer filmisch kan zijn.

‘Everest’ moet je dus niet zien om verrassende invalshoeken of narratieve paradepaardpassen. Sommige uitschuivers – het wat gerushed lijkende einde bijvoorbeeld – mag je zelfs moeiteloos door de vingers zien. Vooral omdat Kormakur en co de Everest en zijn grillen adrenalinespuiend en vlijmscherp in beeld brengen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray