Zoeken

De Ontsnapping

  • Cinevision.be/nl quoteert De Ontsnapping met een 2/5
  • Regisseur: Ineke Houtman
  • Cast: Isa Hoes, Abbey Hoes, Edwin Jonker, Rik Mayall
  • Genre: Drama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-08-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "De Ontsnapping"
Met een titel als ‘De Ontsnapping’ is het niet moeilijk om op een verkeerd been te worden gezet. Het lijkt natuurlijk logisch om in de eerste plaats aan een thriller of actiefilm te denken, maar niets van dat. ‘De Ontsnapping’ blijkt een huisvrouwenfilm over een vrouw die de gezinssleur beu is en hoopt om in Portugal een tweede start te kunnen nemen. Niet echt iets waar fans van Stallones en Schwarzegeneggers ‘Escape Plan’ warm voor lopen, waarschijnlijk.

Julia (Isa Hoes) is de sleurdoorbrekende veertigster – en moeder van twee kinderen – van dienst. Alle dagen wassen en plassen kan haar niet meer bekoren en op een dag knapt er iets. Op 11 november op precies te zijn: Sint-Maarten, de dag dat ze vergeet snoep te kopen. Maar ook de twintigste herdenking van het overlijden van haar broer Jimmy (Matthijs van de Sande Bakhuyzen). Wanneer ze zich herinnert hoe ze vroeger tegen haar broer zei dat ze een rijk en gevuld leven zou leiden, besluit ze de koe bij de hoorns te vatten. Ze laat echtgenot Paul (Kees Boot) en haar twee kinderen in de steek en trekt naar de Algarve, klaar met het gezeik van alledag. 

Ze huurt er een huis (huiseigenaar Eddie wordt vertolkt door Rik Mayall, die een week na de opnames overleed!) en vindt er de rust waar ze zo naar op zoek was. Met opgeladen batterijen kan ze haar ‘gewone leven’ terug aan, denk ze, maar dan komt ze in contact met alcohol en drugs en verzeilt ze helemaal in een ander leven waarbij zelfs plastische chirurgie komt kijken. Of haar dat gelukkiger maakt? Als de vrouw in of naast jou dat wil weten, is een visie van ‘De Ontsnapping’ ongetwijfeld jouw ding. Indien niet … laat maar zitten.  

‘De Ontsnapping’ haalt de grootste dramatische spankracht uit de flashbackscènes waarin een jonge Julia (in die scènes vertolkt door Abbey Hoes en niet door Isa Hoes) interageert met haar geliefde broer. De rest van het verhaal spreekt minder tot de verbeelding, en soms lijkt het wel of we zijn aanbeland in een middelbareleeftijdversie van ‘Costa’. Tijdens die momenten primeren vooral de leegte, de verveling en de onbenulligheid. Regisseuse Ineke Houtman mag blij zijn dat de twee actrices – die dan wel dezelfde achternaam delen maar geen familie zijn van elkaar - die Julia vertolken nog wat draagkracht aan de psyche van het hoofdpersonage weten toe te voegen. In hoofdzaak is de verfilming van Heleen Van Rooyens roman – eerder werd van haar ‘De Gelukkige Huisvrouw’ verfilmd - immers een film die iets teveel zwalpend zijn weg zoekt. En niet uit de middenmoot weet te ontsnappen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray