Zoeken

Pressure

  • Cinevision.be/nl quoteert Pressure met een 3/5
  • Regisseur: Ron Scalpello
  • Cast: Danny Huston, Matthew Goode, Joe Cole
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-07-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Pressure"
Films over psychopathische clowns met een klompvoet zijn een niche. Films over duikboten in nood zijn dat niet en kan je zelfs als een apart genre zien. Getuige het feit dat er elk jaar nog op zijn minst wel eentje opduikt. De eerste duikbotenfilm zou trouwens ‘The Secret Of The Submarine’ zijn, een avonturenserial in vijftien hoofdstukken uit 1915. Al zal je die niet in het rijtje bekende onderwaterprenten zien opduiken. Doen dat wel: ‘Destination Tokyo’, ‘We Dive At Dawn’, ‘The Enemy Below’, ‘Run Silent, Run Deep’, ‘Operation Petticoat’, ‘Grey Lady Down’, ‘Das Boot’ (nog steeds beschouwd als de beste duikbotenfilm aller tijden), ‘The Hunt For Red October’, ‘Crimson Tide’, ‘U-571’ … En dan hebben we het nog niet gehad over films die niet zozeer over onderzeeërs gaan, maar waar ze wel een belangrijke rol inspelen, zoals ‘Ice Station Zebra’, ‘Raiders Of The Lost Ark’, ‘The Abyss’ en een handvol James Bond-titels. 

Kortom, duikbotenfilms … ze blijven aan de radar. De meest recente toevoeging is deze ‘Pressure’, geregisseerd door de Brit Ron Scalpello. Het is er een uit de subcategorie (hopla, woordspeling recht in de winkelhaak) ‘onderwatervehikels in nood buiten oorlogstijd’. Het naar zuurstof happen gebeurt in de Indische Oceaan, aan boord van de duikcapsule CSV Lorimer, die deel uitmaakt van een tanker wiens taak het is om oliepijpleidingen te repareren. Tijdens een storm loopt het mis: de pod komt vast te zitten op 400 meter onder de zeespiegel, en een nijpend gesprek aan zuurstof is niet bevorderlijk voor de verstandhouding tussen de vier opgesloten duikers. Zeker niet als blijkt dat de communicatieverbinding met het moederschip is afgebroken en de dood wel heel nadrukkelijk om de hoek komt loeren.

Zijn aan boord: Engel (Danny Huston), de ancien die af te rekenen heeft met een paar demonen uit zijn verleden; Mitchell (Matthew Goode) die gebukt gaat onder al de tijd die hij niet met zijn vrouw en kinderen kon doorbrengen door zijn gevaarlijke en uithuizige job; de vaak naar de fles grijpende Hurst (Alan McKenna) en de jonge nieuwkomer Jones (Joe Cole) wiens zwangere vriendin hem eigenlijk toch liefst heelhuids thuis zou zien arriveren. 

Scalpello verliest geen tijd met overbodige expositie. Een inleidende tekst waarin op de gevaren wordt gewezen, en direct tijd voor actie. Karakterontwikkeling is volgens Scalpello ook niet nodig, daar de personages nergens meer worden dan nauwelijks uitgewerkte karikaturen. Dat ‘Pressure’ alsnog anderhalfuur boeiend blijft op B-filmniveau komt door de strakke aankleding van de vastgelopen capsule en de onderwatersetting. Als Scalpello wou bewijzen hoe je met een klein budget toch een goede suggestie kan opwekken, dan is hij geslaagd in zijn missie. Door de solide vertolkingen van Huston en Goode blijft het drama- en thrilleraspect van ‘Pressure’ tot op zekere hoogte – of diepte – zelfs vlot bekijkbaar. Zolang je er tenminste rekening mee houdt dat dit een film is die vooral knipoogt naar de grotere genrebroers zonder daadwerkelijk in dezelfde klasse de competitie te kunnen aangaan.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray