Zoeken

Ex Machina

  • Cinevision.be/nl quoteert Ex Machina met een 3/5
  • Regisseur: Alex Garland
  • Cast: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-09-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Ex Machina"
Blijkbaar zaten veel cinefielen te wachten op een volwaardige Belgische bioscooprelease van de sf-thriller ‘Ex Machina’. Zozeer zelfs dat hij werd opgepikt voor vertoningen in filmhuizen waar niet officieel uitgebrachte bioscoopfilms toch eenmalig op een groot scherm te zien zijn. De visuele flair van Alex Garlands regiedebuut loont zich in elk geval uitstekend voor een groot scherm. De verhaalmachinaties eigenlijk ook. 

Garland is auteur van gerenommeerde cultromans als ‘The Beach’ en ‘The Tesseract’. Daarnaast werkte hij mee aan het videospel ‘Enslaved: Odyssey To The West’ dat in 2010 verscheen voor de Xbox 360 en Playstation 3-platformen. Voor cinefielen is hij eveneens geen onbekende: zo schreef hij ’28 Days Later’ en ‘Sunshine’ voor Danny Boyle, adapteerde hij Kazuo Ishiguro’s ‘Never Let Me Go’ en leverde hij het script van de laatste ‘Dredd’-film. Met ‘Ex Machina’ mag hij ook filmregisseur aan zijn visitekaartje toevoegen.

Caleb Smith (Domhnall Gleeson) is een programmeur bij Bluebook, een populaire zoekrobot. Hij wint een mysterieuze wedstrijd en mag een week op bezoek bij CEO Nathan Bateman (Oscar Isaac) die in een afgesloten en streng beveiligde villablokhut woont ergens in de onherbergzame wildernis. Een kluizenaar dus. Hij woont er samen met zijn dienstmeid Kyoko, die niet spreekt en de Engelse taal niet begrijpt. Caleb ontdekt dat Nathan een menselijke robot heeft gebouwd die is uitgerust met artificiële intelligentie. Om Ava (Alicia Vikander) te programmeren, gebruikte hij de persoonlijke informatie en zoekpatronen van miljoenen Bluebookgebruikers. Daarnaast hackte hij bijna elke mobiele telefoon waar hij toegang tot had om Ava te voorzien van menselijke expressies. 

Nathan wil dat Caleb Ava onderwerpt aan de Turingtest, een test die moet kunnen aantonen of een machine menselijk gedrag kan vertonen. Die test bestaat trouwens echt, en is in 1936 al ontworpen door Alan Turing die voor zijn test vertrok van de vraag of machines kunnen denken. Caleb countert door te zeggen dat hij al weet dat Ava artificieel intelligent is. Nathan zegt dat hij de test toch moet doen of zo uit te vinden of hij gevoelens voor haar kan ontwikkelen, zelfs al weet hij dat ze geen echte levende persoon is. Het gevolg is een manipulatief spel tussen Ava, Caleb en Nathan, waarbij al snel niet meer duidelijk is wie wie in de luren probeert te leggen.  

‘Ex Machina’ is een strakke variante op ‘Blade Runner’ waar ook de vraag werd gesteld wie menselijk was en wie niet. Door alles te beperken tot een leefruimte – weliswaar met verschillende kamers – kan je Garlands debuut zelfs zien als een claustrofobische knipoog naar Ridley Scotts meesterwerk. Extra poer komt er door de interessante cast: de Zweedse Alicia Vikander (‘The Man From U.N.C.L.E.’, ‘The Fifth Estate’, ‘Seventh Son’ en binnenkort van de partij aan de zijde van Matt Damon in de nieuwe ‘Jason Bourne’-film) speelt zich in de kijker als halfzichtbare robot to die for en Jason Isaac en Domhnall Gleeson bevestigen eens te meer hun talent als ‘sterren in wording’. En draaien zo al eens proef voor ‘Star Wars Episode VII: The Force Awakens’ waarin ze samen te zien zijn als respectievelijk X-Wing piloot Poe Dameron en First Order-slechterik Generaal Hux. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray