Zoeken

The Water Diviner

  • Cinevision.be/nl quoteert The Water Diviner met een 2/5
  • Regisseur: Russell Crowe
  • Cast: Russell Crowe, Olga Kuyrlenko, Jai Courtney
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-08-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "The Water Diviner"
De slag bij Gallipoli: pasklare dagkennis voor wie veel met de neus in de geschiedenisboeken zit of voor wie ooit Peter Weirs ‘Gallipoli’ uit 1981 heeft gezien. Een film waarin een jonge en nog niet door controverses geplaagde Mel Gibson de hoofdrol vertolkte. Voor wie niet vertrouwd is met veldslagen uit de eerste wereldoorlog of nog nooit van Peter Weir heeft gehoord: de slag op het schiereiland Gallipoli – gelegen in het huidige Turkije – vond plaats tussen april 1915 en januari 1916. De Britten en Fransen wilden toen Istanboel veroveren om een zeeroute naar Rusland in handen te krijgen. Een actie die mislukte voor de geallieerden. De verliezen aan beide kampen waren groot. Ook heel wat Australische soldaten – die streden voor het Britse kamp – kwamen om. 

Vierendertig jaar na Weirs film figureert de slag om Gallipoli in Russell Crowes regiedebuut ‘The Water Diviner’. In tegenstelling tot de film van Weir is dit geen reconstructie van de slag, maar een volledig fictief verhaal waarin het dramatisch treffen als trekhaak wordt gebruikt. De slag wordt even getoond tijdens de openingsminuten, het gros van de prent speelt zich af na 1919. 

Joshua Connor (Crowe) is een boer en wichelroede zwierende waterzoeker die gebukt gaat onder de dood/verdwijning van zijn drie zonen Arthur, Edward en Henry. Alle drie streden ze tijdens de slag om Gallipoli in het ANZAC-korps - bestaande uit Australiërs en Nieuw-Zeelanders - en alle drie zijn zo goed als zeker gesneuveld. Zijn echtgenote kan het gemis niet aan en pleegt zelfmoord. Een getormenteerde Joshua besluit om naar Gallipoli te reizen, er de lichamen van zijn zonen op te sporen en ze in Australië te begraven aan de zijde van hun moeder. In Turkije maakt Joshua kennis met Ayshe (Olga Kurylenko), een weduwe die haar echtgenoot verloor tijdens de oorlog. Ayshe en haar zoon Orhan besluiten om Joshua te helpen wanneer de lokale autoriteiten hem de toegang tot Gallipoli ontzeggen om er de waarheid over het lot van zijn zonen te ontdekken.  

Russell Crowe is de zoveelste A-lister met zin en ambitie om zelf achter de camera plaats te nemen. Een logische stap, daar Crowe op heel wat prestigieuze sets heeft vertoefd en waarschijnlijk heel wat cinematografische kneepjes heeft opgestoken. Of dat toch zou moeten gedaan hebben. Als we Crowes regie vergelijken met die van – daar is hij weer - Mel Gibson, is het echter vooral duidelijk dat Crowe nog een lange weg heeft af te leggen. ‘The Water Diviner’ heeft weliswaar potentieel en bevat een fiks aantal mooie scènes, in zijn geheel gezien schort er toch wel wat aan de dramatische spankracht. 

Crowe en scenaristen Andrew Knight en Andrew Anastasios zoeken iets te makkelijk hun heil in voor de hand liggende clichés. Persoonlijke drama’s en een nogal geforceerde liefdesgeschiedenis staan op het voorplan, de historische omkadering op de achtergrond. Bovendien is de regiehand van Crowe nog iets te onzeker om te scoren tijdens de veelvuldige actiescènes. Waardoor Crowe meer punten scoort voor inzet, ijver en vlijt dan voor het eigenlijke resultaat. Wel mooi is het camerawerk van director of photography Andrew Lesnie. De Australische beeldentovenaar raakte vooral bekend als vaste medewerker van Peter Jackson, en won een Oscar voor zijn bijdrage aan The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring. 'The Water Diviner' was helaas zijn laatste afgewerkte film, daar hij in april van dit jaar stierf aan de gevolgen van een hartaanval op amper negenvijftigjarige leeftijd. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray