Zoeken

Sicario

  • Cinevision.be/nl quoteert Sicario met een 4/5
  • Regisseur: Denis Villeneuve
  • Cast: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 14-10-2015
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "Sicario"

Dat Canadees Denis Villeneuve filmisch heel wat in zijn mars heeft, werd voor het grote publiek duidelijk met ‘Incendies’, het oorlogsdrama waarmee hij in 2010 vriend en vijand verbaasde. Een prent die hem een ticket richting Hollywood opleverde, waar hij meteen in de roos schoot met de gespierde ontvoeringsthriller ‘Prisoners’. Met de dubbelgangerspielerei ‘Enemy’ schonk hij vervolgens de fans van zijn arthousetitels een bewijs dat hij zijn ziel niet voor het grote geld aan de duivel had verkocht. Niet dat we dat bij het zien van ‘Sicario’ zouden durven denken. Deze actiethriller mikt in de eerste plaats overduidelijk op het hersencelnetwerk, en niet zozeer op de popcorntandplakcatacomben. En Villeneuve mikt heel goed, getuige de scheepsladingen lof die ‘Sicario’ terecht te beurt vallen.

‘Sicario’ is het debuutscenario van acteur Taylor Sheridan, die in ‘Sons Of Anarchy’ eenentwintig keer in de huid kroop van deputy chief David Hale. En met zijn eerste verfilmde script duidelijk bewijst kaas te hebben gegeten van intelligente spanning. Al kan het natuurlijk perfect dat Villeneuve met zijn in adrenaline gedrenkte regie er verborgen lagen uithaalt. Alles draait om de niet echt volgens het boekje verlopende jacht van de CIA op een Mexicaanse drugsbaas die zijn kartelactiviteiten ook op Amerikaans grondgebied uitoefent. FBI’ster Kate Macer (Emily Blunt) wordt aan het team toegevoegd, al vraagt ze zich af waarom, daar alle beslissingen schijnbaar worden genomen door de autoritaire Matt Graver (Josh Brolin) en de enigmatische Alejandro Gillick (Benicio Del Toro). Een tweetal dat duidelijk meerdere geheimen in de hemdsmouwen en broekspijpen heeft zitten.

Op zich een vrij rechtlijnige intrige dus. De manier waarop ze zich ontvouwt is echter lekker tegendraads. Villeneuve houdt de achtergronden van de personages bewust vaag – zoals hij eerder deed bij Jake Gyllenhaal in ‘Prisoners’ – en dat levert een extra intrigerende dimensie op. ‘Sicario’ slaat zelden een pad in dat je als kijker vooraf verwacht, en dat is meer dan mooi. Villeneuve toont zich bovendien een begenadigd actieregisseur. Geen flitsende overgemonteerde hoofdpijnshots hier, vooral een trage aanpak waarbij zweetparels het tempo van de spanning dirigeren. En dat levert imposante setpieces op die ietwat het midden houden tussen het kunnen van Oliver Stone en Michael Mann, maar dan gefilterd door een minutieus secure lens. Ja, met ‘Sicario’ krijg je waar voor je geld. Met als kers op de taart fi-fo-fabuleuze vertolkingen van Blunt, Del Toro en Brolin.

Toch een woordje van kritiek. Het script komt net niet sterk genoeg uit de hoek komt op het moment waarop dat zou moeten: in het slotakkoord. Door de focus niet tot op het eind bij Blunt te houden en alsnog op de proppen te komen met een weinig aan de verbeelding overlatende verklaring voor het gedrag van Del Toro, neemt Villeneuve iets teveel van het mysterie en het vacuüm weg. Waardoor ‘Sicario’ uiteindelijk een stuk van de magie verliest en alsnog te mechanisch en beredeneerd aanvoelt. Zo miereneukerig bij wat hoe dan ook een dijk van een film is … tja, sorry.

Volgens Variety zou Sheridan reeds aan het werk zijn aan een vervolg op ‘Sicario’ waarin hij het personage van Del Toro verder uitdiept. De geldschieters geloven duidelijk in het potentieel van de personages. De kans dat Villeneuve die prent regisseert is klein, daar hij verbonden is aan de ‘Blade Runner’-sequel en momenteel op de set staat van ‘Story Of Your Life’, een sciencefictiondrama met Amy Adams en Jeremy Renner. Zowaar een veel- en snelfilmer, onze Denis. Hoera etcetera daarvoor. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray