Zoeken

Eagle Eye

  • Cinevision.be/nl quoteert Eagle Eye met een 2/5
  • Regisseur: D.J. Caruso
  • Cast: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Billy Bob Thornton
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 01-10-2008
  • DVD: 05-03-2009
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Eagle Eye"

De nieuwe Marlon Brando. De Tom Hanks van zijn generatie. De superlatieven die omheen jonge hotshot Shia LaBeouf zwengelen, zijn niet de minste en tot nu toe wist de amper 22-jarige knaap die reputatie alle eer aan te doen. Niet door de films waar hij in meespeelde - gaande van Michael Bay-bombast ‘Transformers’ tot Spielbergs franchisemoord ‘Indiana Jones 4’ - maar wél door het tomeloze charisma dat hij daarin tentoon spreidde. Ook in ‘Eagle Eye’ bewijst hij z’n guitige look, met als inzet: oneliners die hij met een hoog ‘ad rem’-gehalte afvuurt én zijn puppyoogjes waarmee-ie zijn slacker-uitstraling meteen een zekere waarachtigheid meegeeft.

Hij speelt Jerry Shaw, een prille twintiger die school (en thuis) al vroeg de rug toekeerde en via suffe baantjes de eindjes aan elkaar tracht te knopen. Wanneer z’n rekening plots een saldo van driekwart miljoen dollar aangeeft en zijn flat volgestouwd is met een starterpakket voor terroristen, blijkt hij geschaakt door een terroristische organisatie, die hem via mysterieuze telefoontjes nieuwe richtlijnen doorspelen. Net zo bij Rachel (Michelle Monaghan), een alleenstaande moeder die haar zoontje juist op de trein richting Washington heeft gezet voor een belangrijk concert. Ze krijgt een telefoontje dat haar zoon vermoord wordt indien ze niet gehoorzaamt aan de bevelen die haar richting opkomen. De twee voor elkaar onbekende zielen worden spilfiguren in een complot, met als doel de uitschakeling van de Amerikaanse president.

Zolang we niet weten wie of wat Jerry en Rachel in de tang houdt, weet ‘Eagle Eye’ er de spanning goed in te houden. Het mysterie wordt met mondjesmaat gevoed, maar reeds halfweg licht regisseur D.J. Caruso zijn laatste tipje van de sluier op. Een keurig vormgegeven hightech-thriller ontaardt plots in een ongeloofwaardige en ridicule mix-up van ‘North By Northwest’, ‘WarGames’ en ‘2001: A Space Odyssey’, films zeer eigen aan hun tijd, nu gecombineerd in een op snelle thrills beoogd YouTube-jasje, waarin de niet geheel subtiele kritiek aan het adres van Vadertje Staat verdrinkt in het overaanbod aan explosies en stunt- en vliegwerk. Caruso, die eerder met LaBeouf samenwerkte aan die andere modernisering van een klassieker ‘Disturbia’ (ofte ‘Rear Window 2.0’), heeft in het verleden niet al te vaak met onnodig spektakel gegoocheld - hij maakte o.a. het puike ‘The Salton Sea’ - maar hier lijkt hij wel de reïncarnatie van Michael Bay, met als kers op de actietaart de confrontatie tussen een straaljager en een personenwagen.

In ‘Eagle Eye’ worden clichés opgestapeld (Billy Bob Thornton als FBI-agent die overal net te laat komt, maar tegelijk overal véél sneller is dan plausibel), raast actie aan honderd tachtig kilometer per uur over het scherm en wordt de kijker geen seconde rust gegund. Het vliegt allemaal zo snel vooruit waardoor Caruso wellicht hoopte dat de kijker zo niet stil zou staan bij het gebrek aan originaliteit en de maalstroom aan ongeloofwaardigheden. Helaas.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray