Zoeken

Halt And Catch Fire, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Halt And Catch Fire, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseurs: Juan Jose Campanella, Karyn Kusama
  • Cast: Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 410 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-10-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Halt And Catch Fire, seizoen 1"
Voor computernerds moeten we de titel ‘Halt And Catch Fire’ waarschijnlijk niet verklaren. Voor de computerleken ondernemen we graag een poging waarvan we hopen dat de nerds ons niet openlijk aan de schandpaal nagelen. HCF is een commando dat ervoor zorgt dat de CPU verschillende taken tegelijk uitvoert, waarop de computer enkel maar opnieuw kan functioneren na een heropstart. Laat aanrukken, de schandpaal. Voor de serie die dit commando gebruikt als titel hoeft dat alvast niet. Deze kijk op de rivaliteit achter de schermen bij de ontwikkeling van de eerste pc’s levert immers amusante televisie op. 

Her en der wordt deze serie naar voren geschoven als een ‘Mad Men in de jaren tachtig’. Ook al zijn er hier en daar een paar gangbare vergelijkingen te vinden, tweelingseries zijn het allerminst. Al was het maar omdat ‘HLC’ het zonder de productionele meerwaarde en sterk uitgekiende scenario’s moet doen. Al heeft de serie los daarvan genoeg kwaliteiten om te overleven. Wat ook blijkt uit de succesratio: in Amerika overleefde de reeks alle ‘Control Al Delete’-kritieken en staat het licht voor een derde seizoen inmiddels op groen. 

Aftrappen doen we in 1983. IBM is marktleider in het ontwerpen van personal computers. Met als gevolg een heleboel concurrerende kapers op de kust die dat succes willen evenaren. Joe MacMillan (Lee Pace) is een voormalig IBM-hotshot die door softwarebedrijf Cardiff Electric wordt ingehuurd. Groot is de verbazing van Cardiff als hij beslist om onder hun auspiciën een personal computer te ontwikkelen die openlijk de strijd met IBM aangaat. MacMillan rekent daarvoor op de steun van Gordon Clark (Scoot McNairy) die zijn whizkidzijde dusver nooit volledig kon ontwikkelen. Ook studente Cameron Howe (Mackenzie Davis) vervoegt het pionerende team. Wat volgt is een reeks die excelleert in corporate kuiperijen, jarentachtiglingo en heel veel computerjargon dat zich ongetwijfeld als een pijl uit Cupido’s boog door het hart van computerfreaks zal boren. 

Al hoef je geen techneut te zijn om de eerste tien afleveringen uit te zitten. De energie van het centrale trio houdt de reeks levendig en vibrant, en uiteraard is er geen gebrek aan plotnaden die zich op hun persoonlijke beslommeringen richten. Lee Pace (Thranduil, de vader van Legolas in de ‘The Hobbit’-trilogie) bevat de juiste hoeveelheid gladjanusheid om een gewiekste ondernemer neer te zetten die niet op een corporate faux pas meer of minder kijkt. Scoot McNairy (‘Monsters’, ‘Killing Them Softly’, ‘Argo’, ‘Non-Stop’) is uitstekend als diens meer bezadigde tegenpool en in die optiek misschien wel het echte hart van de reeks. Mackenzie Davis (‘That Awkward Moment’ is dan weer spunky genoeg om dienst te doen als vrouwelijk alter ego van Matthew Broderick in zijn ‘WarGames’-tenue. Alles samen zorgt dit voor een fijne serie die zonder te overweldigen voor aangenaam entertainment zorgt, en genoeg potentieel vertoont om nog sterkere en interessantere opvolgende jaargangen neer te zetten. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray