Zoeken

How To Change The World

  • Cinevision.be/nl quoteert How To Change The World met een 4/5
  • Regisseur: Jerry Rothwell
  • Cast: Bob Hunter, Patrick Watson, Patrick Moore
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 04-11-2015
  • Distributeur: Dalton Distribution
Bekijk de cover van de film "How To Change The World"
Wie zich de pioniersjaren van Greenpeace herinnert, heeft er alle belang bij om deze indringende documentaire over de oprichting en evolutie van deze ngo-milieuorganisatie te bekijken. Ieder ander trouwens ook, maar wie zich nog als de dag van vandaag herinnert hoe ‘No Time To Waste’-t-shirts het straatbeeld kleurden en hoe de campagnes tegen walvisvaart en zeehondenslacht een geweten schopten, heeft hier meer dan een streepje voor. 

‘How To Change The World’ bevat heel wat archiefbeelden, waarvan de meeste uit de persoonlijke collectie van de pioniers van het eerste uur komen. Daarnaast registreert regisseur Jerry Rothwell nieuwe interviews met de betrokkenen, die met trots en nostalgie terugkijken op wat ze hebben bereikt. En soms ook met spijt en zelfs rancune want peis en vree was het niet altijd. Integendeel: een grote breuk zorgde ervoor dat Paul Watson Greenpeace verliet en zich als echte hardliner opstelde door vervolgens Sea Shepherd op te richten. Patrick Moore is een andere Greenpeacepionier die nu de wereld rondreist om Greenpeace zwart te maken en zelfs de klimaatopwarming te ontkennen! 

De echte oprichter van Greenpeace – al zijn er die dat aanvechten - is de Canadees Bob Hunter, die in 2005 overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Hunter was een journalist met een voorliefde voor milieutopics. In 1971 was hij zo verontwaardigd over de door Nixon geplande atoomtest nabij Amchitka in Alaska dat hij van Vancouver naar daar voer om de test te stoppen. Het schip waaraan dat gebeurde noemde de Greenpeace I en iedereen die Hunter toen vergezelde zou een belangrijke rol spelen bij de oprichting van de organisatie. Wie met welk idee kwam en wie wat regelde, is achteraf altijd voer voor discussie gebleven en zorgde mee voor de onenigheid. 

Het gekibbel en de egospelletjes achter de schermen konden evenwel niet verijdelen dat Greenpeace wel degelijk uitgroeide tot een internationaal boegbeeld als het op milieubescherming aankwam. De strijd van Greenpeace tegen de walvisvaart is legendarisch en zorgde voor internationaal protest en een moratorium tegen commerciële walvisvangst. Dat dan weer handig werd omzeild door walvisjagende landen onder het mom van wetenschappelijke doeleinden. De strijd tegen walvisvaarders kreeg zelfs een politieke kleur toen de CIA zich in volle koude oorlog bereid toonde om Greenpeace de locaties van de Russische walvisboten door te spelen. Ook de strijd tegen de brutale zeehondenslachting in Newfoundland kreeg dankzij Greenpeace een – gruwelijk – gezicht. De wraakroepende beelden van die afgeslachte zeehondenpups zorgt er voor dat een groot deel van deze documentaire niet voor gevoelige zielen is.   

‘How To Change World’ is een enorm begeesterende en informerende documentaire. Cynische pezewevers kunnen ze natuurlijk afdoen als propaganda, maar dat is een bewering die weinig steek houdt daar Rothwell de kuiperijen achter de schermen zeker niet met de mantel der liefde bedekt. De combinatie van archiefbeelden en de retrospectie van de medewerkers van het eerste uur waarvan er sommige met getrokken messen tegenover elkaar staan levert – wars van eender welke visie op onze blauwe planeet - een fascinerende brok infotainment op. Een meer dan geslaagde documentaire, dus.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray