Zoeken

The Strain, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert The Strain, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseurs: Guillermo Del Toro, Keith Gordon
  • Cast: Corey Stoll, David Bradley, Mia Maestro, Kevin Durand
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-10-2015
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Strain, seizoen 1"
Guillermo Del Toro doet zijn best om een carrière uit te bouwen die hem bovenaan de Hollywoodvoedselketen zou moeten plaatsen. Helaas voor hem laat het publiek hem wel eens in de steek. Titels als ‘Hellboy’ en ‘Pacific Rim’ zijn niet echt flops te noemen, toch hebben ze niet de resonantie om er echte popcornklassiekers van te maken. Idem dito voor zijn meest recente worp ‘Crimson Peak’, een persoonlijk poedelproject van de sympathieke Mexicaan dat zelfs een regelrechte financiële flop te noemen is. Toch laat Del Toro zich niet zomaar afschrijven en bewijst hij veelvuldig dat zijn gedoodverfde meesterwerk ‘Pan’s Labyrinth’ geen toevalstreffer was. Bovendien is Del Toro niet enkel op het witte doek actief. Zo schreef hij samen met Chuck Hogan de vampierentrilogie ‘The Strain’ en die drie romans vormen nu de basis voor een heel fijne televisieadaptatie. 

De drie boeken (‘The Strain’, ‘The Fall’, ‘The Night Eternal’) verschenen respectievelijk in 2009, 2010 en 2011. Del Toro ontwikkelde het concept oorspronkelijk als televisieserie. Die plannen liepen spaak toen hij de vraag kreeg van de productiemaatschappij om er een komedie van te maken. Geen wonder dat Del Toro zijn kar keerde, en besloot om het gegeven te herwerken voor de boekenwormen onder zijn fans. Del Toro vroeg aan Hogan (op wiens roman Ben Afflecks ‘The Town’ is gebaseerd) om de boeken samen met hem te schrijven, omdat hij de Engelse taal niet machtig genoeg was om alle finesses en technische procedures te kunnen verwoorden. Toen het eerste boek een behoorlijk succes bleek, kreeg Del Toro heel wat aanbiedingen om er een film of serie van te maken. Deze keer was het Del Toro die weigerde, omdat hij eerst de volledige trilogie wou schrijven en zich niet wou laten beïnvloeden. Pas toen de drie romans af waren, gingen hij en Hogan onderhandelen met potentieel geïnteresseerden. 

De keuze viel op FX, daar zij akkoord gingen om de adaptatie te beperken tot de romans zelf zonder het universum daarna uit te breiden. ‘The Strain’ vormt de basis voor het eerste seizoen, ‘The Fall’ voor het tweede en ‘The Night Eternal’ voor het derde en eventueel volgende. Het aantal seizoenen zou daarbij in functie komen te staan van het bronmateriaal: Del Toro zou eveneens ideeën verwerken die de romans uiteindelijk niet haalden, en mikt zelf op zesenvijftig afleveringen om het volledige epistel verteld te krijgen. De eerste twee seizoenen met elk dertien episodes zijn inmiddels uitgezonden in Amerika, het derde komt in 2016. 

‘The Strain’ is geen aanrader voor mensen met vliegangst of claustrofobie. Het startschot is wat te vergelijken met Stephen Kings ‘The Langoliers’ waarin alle passagiers op een vliegtuig verdwijnen in volle vlucht. In ‘The Strain’ doodt een virus op vier mensen na alle passagiers op een vliegtuig op de JFK-luchthaven. Aan Ephraim Goodweather (Corey Stoll) als leider van het Center For Disase Control-team de taak om de zaak uit te klaren. Dat doet hij samen met zijn collega Nora (Mia Maestro) en de holocaustoverlevende Setrakian (David Bradley, in een rol die oorspronkelijk door John Hurt zou worden vertolkt). Het drietal ontdekt een verband tussen het virus en vampirisme. Wat van ‘The Strain’ eigenlijk een sf-vampierenreeks maakt. Met centraal de jacht op de bron van het virus: The Master, een bovennatuurlijke snoodaard die niet van plan is om zijn plannen te laten dwarsbomen. 

Ondanks het fantasygegeven wou Del Toro een zo realistisch mogelijke serie afleveren en het evenwicht tussen realiteit en fantasie zoveel mogelijk in balans houden. De procedurale aanpak van het CDC-team bijvoorbeeld verloopt op een ‘CSI’-manier, ook al is de setting waar de reeks zich in afspeelt pure fantasy. In het eerste seizoen is het evenwicht alvast netjes in balans. ‘The Strain’ is zoete koek voor liefhebbers van horror en sciencefiction, en glijdt inderdaad niet af naar het pulpniveau van pakweg ‘Gotham’ of ‘Grimm’. Wat deze serie een intelligent streepje voor oplevert. Del Toro regisseerde zelf de pilootaflevering. Bekende namen en veteranen als Keith Gordon, John Dahl en Deran Serafian duiken op als gastregisseurs. Zelfs Peter ‘RoboCop’ Weller mocht voor twee afleveringen de regiehonneurs waarnemen. Voor de scenario’s omringden Del Toro en Hogan zich met gevestigde namen met schrijfervaring gaande van ‘Star Trek: Deep Space Nine’, ‘Battlestar Galactica’ en ‘Lost’ tot ‘Sons Of Anarchy’ en ‘Breaking Bad’. Dat er voor de productie van ‘The Strain’ niet over een nacht ijs werd gegaan is duidelijk. Dat het ijs met deze intense eerste worp van dertien afleveringen netjes wordt gebroken, ook.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray