Wie nog niet begrepen heeft dat het met ons klimaat niet echt de goede kant opgaat, vertoefde de afgelopen jaren met gigantische kleppen om de oogkassen. Dringend tijd dus, om ze te verwijderen. ‘Earth’, een ambitieuze en veelgeprezen documentaire van duo Alastair Fothergill en Mark Linfield, kan je daar alvast bij helpen. Deze adembenemend mooie natuurdocumentaire toont een tocht van de Noordpool naar de Zuidpool en zoomt nader in op de strijd die diverse diersoorten leveren om te overleven. We maken kennis met een ijsberenfamilie, een schildpad, een kudde olifanten en twee bultrugwalvissen, we zien ze in hun natuurlijke habitat en vervolgens worden we geconfronteerd met hoe het alsmaar veranderende klimaat hun levenssituatie aantast. De opwarming van de aarde heeft nefaste gevolgen voor alle diersoorten.
De vraag die je als kijker kan stellen, is: hebben we dit niet al eerder op Discovery Channel, National Geographic of andere natuurkanalen gezien? Wellicht wel, maar nooit eerder waren de beelden zo grandioos. Fothergill en Linfield bereikten met hun camera’s locaties waar nooit eerder filmopnames werden gemaakt (dat levert werkelijk knappe taferelen op!) en door het gebruik van de nieuwste speciale technieken sloegen ze erin de dieren van grote afstand toch in close-up te filmen, zonder daarbij hun omgeving te verstoren. Maar er is meer. Dit is namelijk de eerste productie ooit die ons authentieke luchtbeelden van de Mount Everest presenteert. Met helikopters is het onmogelijk en gewone vliegtuigen gaan te snel om bruikbaar materiaal te schieten, maar toch slaagden de makers er via een Nepalees legervliegtuigje in om unieke beelden op high definition vast te leggen.
‘Earth’, in navolging van de veelvuldig bekroonde tv-serie ‘Planet Earth’, kan bovendien rekenen op de mooie en levensechte vertelstem van Patrick Stewart, die in zijn commentaar nooit drammerig wordt, maar toch de essentie perfect weet te vatten: het is tijd om er iets aan te doen. De aarde uit de titel is namelijk de onze, en die moet dringend gered worden. Natuurlijk kan je deze oogopener van formaat ook beschouwen als een aaneenschakeling van mooie plaatjes, maar dan zou je voorbijgaan aan de onderliggende, ecologische boodschap. Wat Al Gore deed met grafieken en theoretische beschouwingen (in het Oscarbekroonde ‘An Inconvenient Truth’), doet ‘Earth’ met beelden. Prachtige, maar tegelijk hallucinante beelden.