Zoeken

Insidious - Chapter 3

  • Cinevision.be/nl quoteert Insidious - Chapter 3 met een 2/5
  • Regisseur: Leigh Whannell
  • Cast: Demot Mulroney, Stefanie Scott, Liz Shaye, Angus Sampson
  • Genre: Horror
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-10-2015
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Insidious - Chapter 3"
Toegegeven, het kippenvelbeest in ons heeft een zwak voor de eerste twee ‘Insidious’-films. Waarom zouden we ook niet? James Wan zorgde met dat tweeluik voor een duo interessante bibberfilms waarin de paranormale schrikeffecten zowel voor de daver op het lijf als de lach in de leden zorgde. Natuurlijk kon het bij twee titels gebleven zijn, maar dat is zonder de economische waard gerekend: zolang iets geld opbrengt, gaat de stop er niet snel uit in Hollywood. Gezien de lage kostprijs van de films en de hoge opbrengst zou het al heel verwonderlijk zijn geweest indien dit derde hoofdstuk niet zou worden geschreven. De drie films kosten samen ‘amper’ zestien miljoen dollar, en de opbrengst lag wereldwijd op ruim driehonderdzestig miljoen. De kans dat het licht voor hoofdstuk vier op groen springt, is met andere woorden vrij groot. 

Verschillen tussen delen een en twee en drie zijn er genoeg. Patrick Wilson, Rose Byrne en Barbara Hershey zijn niet meer van de partij en hun verhaal is afgerond. James Wan gaf de regiestoel door aan Leigh Whannell. Geen onbekende natuurlijk, daar Whannell verantwoordelijk is voor alle ‘Insidious’-scenario’s en acterend in de huid kruipt van spokenjager Specs. Onder supervisie van Wan kon Whannell hier debuteren als regisseur. Wan evenaren doet hij niet, al komt dat grotendeels omdat verhalen over paranormale verschijnselen tegenwoordig zo wijd en zijd verspreid zijn dat het heel moeilijk wordt om nog te verrassen. 

‘Insidious Chapter 3’ is opgevat als prequel. De focus ligt op medium Elise Rainier (Lin Shaye) die ook in de vorige films present tekende. Ze wordt benaderd door Quinn Brenner (Stefanie Scott), een tienermeisje dat te lijden heeft onder de kankerdood van haar moeder. Vandaar de vraag of Elise in het dodenrijk contact kan zoeken met de geest van haar moeder. Elise hapt uiteindelijk toe: een beet die ze zich al snel berouwt. Het is immers niet Quinns moeder die opduikt, maar de malafide Man Who Can’t Breathe: een entiteit die al een tijd rondspookt in het huis waar Quinn met haar vader (Dermot Mulroney) en haar jongere broer woont. En die nu zijn kans ziet om Quinn een kopje kleiner te maken en haar mee te nemen naar zijn stulpje in spokenland. 

‘Insidious Chapter 3’ heeft een fair aantal geslaagde momenten: Lin Shaye is zichtbaar tevreden dat ze is uitgegroeid tot de spil van de franchise, Stefanie Scott weet haar angst geloofwaardig te ventileren en Whannell komt op de proppen met een aantal goed getimede schrikeffecten. Maar we hebben het allemaal al eerder gezien, en dat is uiteindelijk nefast voor de ril- en trilvreugde, zelfs al is alles productioneel heel verzorgd. Uiteindelijk ontbreekt toch de noodzakelijke oempf om hier zonder beperkingen te kunnen van genieten. Of hoe teveel van hetzelfde niet altijd een goed idee is. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray