Zoeken

Justified, seizoen 4 & 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Justified, seizoen 4 & 5 met een 4/5
  • Regisseur: Michael Dinner, Bill Johnson, e.a.
  • Cast: Timothy Olyphant, Walton Goggins, Nick Searcy, Joelle Carter
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 1100 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-07-2015
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Justified, seizoen 4 & 5"
Zou het dan toch waar zijn dat er voor elke acteur of actrice een rol is waarvoor hij of zij in de wieg is gelegd? A role born to play, zoals dat in netjes Engels heet. Als dat zo is, dan heeft Timothy Olyphant die gevonden in de rol van Raylan Givens. Deze door Elmore Leonard in het leven geroepen U.S. Marshal krijgt immers extra elan door de panache van Olyphant, die hem zes seizoenen lang mocht vertolken in ‘Justified’, misschien wel een van de meest onderschatte televisieseries sinds de uitvinding van de mensenheugenis.
Leonard schreef in totaal twee romans en een kortverhaal met Givens in de hoofdrol. Graham Yost (scenarist van onder andere ‘Speed’) zag in het personage een uitstekende antiheld voor een televisieserie en kwam met toestemming en hulp van Elmore Leonard met ‘Justified’ op de proppen. Jaarringen vier en vijf verschenen onlangs in Beneluxuitgave voor de thuisschijfmarkt, en we bundelen die graag samen voor een overkoepelende recensie. Logisch om dat te doen, daar de consensus voor het duo netjes gelijk loopt: toptv, nondedjuu!

Het is frappant hoe het Yost en het scenaristenteam keer op keer lukt om een meanderende verhaallijn uit de hoge hoed te toveren die nieuwe elementen verbindt aan ingrediënten die al sinds de eerste afleveringen op het programma staan. In het begin zocht Yost nog wat aarzelend zijn weg door losse verhaallijnen in het geheel te integreren. Dat is nu niet meer het geval en ‘Justified’ is uitgegroeid tot een rollercoaster van strak met elkaar verbonden intriges. Af en toe mocht het zelfs een intrige minder zijn. In het vierde seizoen duurt het een beetje eer het momentum er echt is: zo is er in de eerste episodes een redelijk geforceerde zijsprong met een prijsvechter die de ex blijkt te zijn van Raylans huidige bedpartner. Eens daar komaf mee gemaakt, liggen alle bouwstenen voor een robuuste actiethriller op hun plaats. Centraal staat de speurtocht naar Drew Thompson, een voortvluchtige die al dertig jaar op de loop is nadat hij getuige was van de moord door een maffiabaas. Niemand weet onder welke alias Thompson schuilgaat. Zeker is dat de maffia hem terug op het spoor komt nadat er in de muur van Raylans ouderlijk huis een postzak wordt aangetroffen die met de zaak te maken heeft. Even zeker is dat Raylan en Boyd Crowder (een alweer ijzersterke Walton Goggins) elk op zoek gaan naar Thompson en daardoor opnieuw lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. En dat culmineert in een zinderende climax die over vier afleveringen wordt gespreid. Toptelevisie, we zeiden het al.
 
Hetzelfde geldt voor seizoen vijf, waarin zowel Givens als Crowder heel wat wonden moeten zien te likken. In de vijfde reeks neemt Givens het opnieuw op tegen het misdaadimperium van de geschifte familie Crowe. Wat meteen goed nieuws is voor de fans van Dewey Crowe (Damon Herriman). Al is die maar klein grut in vergelijking met de nieuwe clanleden die opduiken om Raylan het leven zuur te maken: Daryl (Michael Rapaport), Danny (A.J. Buckley), Wendy (Alicia Witt) en Kendal (Jacob Lofland). Om het in Suske & Wisketaal te zeggen: een venijnig viertal. Boyd Crowder zit intussen ook niet stil: furieus als nooit tevoren door het lot van zijn geliefde Ava (zie de cliffhanger van seizoen vier) vormt hij samen met Wynn Duffy (Jere Burns) een team in de hoop de narcoticamarkt in Kentucky volledig in handen te krijgen. 

‘Justified’ is en blijft een lust voor het oog: de regie, de vertolkingen, de plot, het setdesign,  de gitzwarte humor en het gespierd – en vaak heel bloederig – in beeld gebracht geweld zijn opnieuw een feest voor de zintuigen. Liefhebbers van tintelende televisie weten weer wat te doen met hun tijd. Uitkijken is het trouwens naar opvallende bijrollen van Ron Eldard (seizoen vier) en Eric Roberts en Mary Steenburgen (seizoen vijf). Voor Steenburgen een opwarmertje, daar zij eveneens haar opwachting maakt in het laatste seizoen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray