Zoeken

About Schmidt

  • Cinevision.be/nl quoteert About Schmidt met een 4/5
  • Regisseur: Alexander Payne
  • Cast: Jack Nicholson, Dermot Mulroney, Kathy Bates, Hope Davis
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum: 02-04-2003
  • DVD: 30-10-2003
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "About Schmidt"

‘About Schmidt’ vertelt het verhaal van Warren Schmidt. De tijd is gekomen, Schmidt (Jack Nicholson) gaat met pensioen en neemt afscheid van zijn jarenlang door hem gebruikte kantoortje. Bang om in het zwarte, anonieme gat te vallen stelt hij zich alvast kandidaat om zijn opvolger met raad en daad bij te staan in moeilijke momenten. Dat er uiteindelijk niemand beroep doet op Schmidts diensten, valt hem zwaar. Ook privé heeft de schijnbaar apathische Schmidt heel wat te verwerken dat hem een ander zicht op het leven doet krijgen. Schmidts vrouw sterft en plots staat hij alleen. Zijn dochter is al lang de deur uit. Sterker nog: ze staat op trouwen. Schmidt vindt zijn toekomstige schoonzoon maar een lapzwans en deinst er niet voor terug dit ten allen tijde aan zijn dochter duidelijk te maken. Toch besluit hij met zijn mobilhome een tocht te maken richting zijn dochter; een tocht, die hem doet inzien dat zijn leven maar weinig waarde heeft gehad.

We kunnen ons niemand anders voorstellen, die de rol van de emotioneel onstabiele Schmidt beter zou kunnen neerzetten dan grijze eminentie Jack Nicholson, die voor zijn vertolking zelfs een Oscarnominatie kreeg. Naargelang de film vordert krijgt de kijker een duidelijk zicht op het trieste leven van de getormenteerde Schmidt, maar krijgt hij tevens ook medelijden met de lotgevallen van de arme man, die overduidelijk zijn best doet om op zijn oude dag te profiteren van de goede dingen des levens. Nicholson wordt in zijn vertolking op prima wijze geflankeerd door een sterke Dermot Mulroney als zijn toekomstige schoonzoon, maar vooral ook door de opvallende prestatie van Kathy Bates.

Alexander Paynes nieuwste film boogt vooral op de innerlijke dramatiek van ieder mens, gekruid met enkele geestige scènes. ‘About Schmidt’ is zo’n film met een mager verhaal, dat ruimschoots wordt rechtgetrokken door de vertolking van Nicholson. Let maar eens op de schitterende emotionele uitbarsting op het einde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray