Zoeken

Eastern Promises

  • Cinevision.be/nl quoteert Eastern Promises met een 3/5
  • Regisseur: David Cronenberg
  • Cast: Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Naomi Watts
  • Genre: Thriller
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 28-11-2007
  • DVD: 14-05-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Eastern Promises"

De samenwerking tussen acteur Viggo Mortensen en regisseur David Cronenberg ten tijde van ‘A History Of Violence’ moet een fikse meevaller geweest zijn, want twee jaar later stonden ze alweer samen op de set voor ‘Eastern Promises’, een maffiathriller waarin Cronenberg andermaal z'n viscerale horror van weleer - de Canadese cineast werd in de jaren zeventig en tachtig berucht omwille van z'n visuele gruwel uit pakweg ‘Rabid’, ‘Shivers’ en ‘Scanners’ - opbergt en resoluut de lijn van de nouvelle violence doortrekt. Zo is zijn nieuwste, net als z'n gelauwerde voorganger, opnieuw een vrij sobere misdaadparabel, gekruid met enkele hypergewelddadige excessen.

Het start allemaal bij de geboorte van een baby. De Russische 14-jarige (!) moeder komt om het leven tijdens de bevalling, waarna de verpleegster Anna (Naomi Watts) vastberaden is de familie van het meisje in te lichten. Ze hoopt enkele antwoorden te vinden in haar dagboek, maar gezien ze geen woord Russisch verstaat, kan ze daar maar weinig mee aanvangen. Ze komt uiteindelijk toch uit bij de juiste personen, maar ze beseft niet dat ze haar kop in de lokale zaakjes van de Russische maffia heeft gestoken. De chauffeur Nikolai (Viggo Mortensen) krijgt van Semyon (Armin Mueller-Stahl) - de koning aan de top van de maffiapiramide - de opdracht om het dagboek te heroveren en, indien nodig, af te rekenen met bemoeizieke vragenstellers.

‘Eastern Promises’ heeft alles in huis om een episch misdaaddrama te worden, maar veel verder dan een erg sfeervolle film raakt Cronenberg ook dit keer niet. De onbehaaglijke setting en de portie bloeddorstige scènes - bij de maffia lijken ze verzot op messen - zorgen er wel voor dat je geboeid blijft, maar echt spannend wordt het jammer genoeg nooit. De morele vragen die hier en daar opgeworpen worden, zijn interessant, maar de uitvoering ervan is niet altijd even overtuigend (Cassels scène met de baby is potsierlijk!), de finale twist blinkt niet uit in geloofwaardigheid en het einde is veel te abrupt; veel losse eindjes blijven open, waardoor het geheel onaf aanvoelt.

Gelukkig staat Viggo Mortensen ijzingwekkend sterk te acteren - zijn stoïcijnse, ijskoude vertolking is één van de beste uit z'n carrière - en gaat Vincent Cassel zo ver over de top dat hij aan z'n nogal eendimensionale personage een extra dimensie weet te geven. Ook de immer knappe Naomi Watts doet het uitstekend, al valt de verhaallijn rond haar personage nogal magertjes uit. ‘Eastern Promises’ is verre van een Cronenberg grand cru, maar gelukkig heeft hij z'n nieuwbakken fetisjacteur die deze misdaadthriller op z'n eentje rechthoudt. Vakwerk, zonder meer, maar de emotionele betrokkenheid ontbreekt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray