Zoeken

Ventoux

  • Cinevision.be/nl quoteert Ventoux met een 3/5
  • Regisseur: Nicole van Kilsdonk
  • Cast: Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Wim Opbrouck, Leopold Witte
  • Genre: Drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-09-2015
  • Distributeur DVD: September Film
Bekijk de cover van de film "Ventoux"

Interessante tijden voor liefhebbers van wielrennen en de zevende kunst. Dit jaar haalden twee titels de zalen waarin wielersport centraal stond. Stephen Frears verfilmde met ‘The Program’ het dopingverhaal van Lance Armstrong, Nicole van Kilsdonk adapteerde Bert Wagendorps gelauwerde mannenroman ‘Ventoux’. Een mens zou voor minder Kraftwerks ‘Tour De France’ vanonder de mottenballen halen. 

 Wagendorps roman verscheen in 2013 en werd een instant succes in Nederland met meer dan honderdduizend verkochte exemplaren. Logisch, daar de auteur er heel wat bekendheid geniet als journalist en als wielerfan. Frappant is dat Wagendorp ‘Ventoux’ in eerste instantie als scenario had geschreven. De film die daar moest uit voortvloeien, bleef echter lang in een embryonale fase steken. Waarop hij op vraag van zijn uitgever besloot het verhaal te adapteren tot een volwaardige roman. Wat van ‘Ventoux’ dus officieel een romanverfilming maakt, al kwam het boek er in eerste instantie eigenlijk onder invloed van de filmplannen. 

Regisseuse Nicole van Kilsdonk is net als Wagendorp verzot op wielrennen. In 2007 regisseerde ze met ‘Zadelpijn’ al een wielerfilm, en toen ze dertig was beklom ze zelf de mythische Ventoux. ‘Zadelpijn’ ging over vriendinnen die tijdens een fietstocht met zichzelf in het reine proberen te komen. ‘Ventoux’ laat zich als een mannelijke variant daarvan bekijken. Wat de film laakt aan originaliteit wordt alvast goedgemaakt met mooie en zonnige plaatjes in de streek rond de Ventoux. van Kilsdonk en haar crew kregen het bovendien voor elkaar om de streek rond de berg in de Pyreneeën voor vijf dagen af te sluiten zodat ze er in alle rust konden draaien. 

Bart, André, Joost en David zijn vier jeugdvrienden die besluiten om samen een wielervakantie te houden met als doel de Ventoux op te fietsen. Iets dat ze in 1982 al eens deden, toen nog in gezelschap van Peter. Die kwam tijdens die vakantie om het leven tijdens een noodlottige val op de berg: een voorval dat niet alleen de vakantie, maar het volledige leven van de overgebleven mannen tekende. En dat van Laura, het meisje dat zich die zomer bij de vijf mannen aansloot en min of meer indirect betrokken was bij de tragedie. Het is trouwens op haar aandringen dat Bart, André, Joost en David dertig jaar na de tragedie de vriendschapsbanden terug aanspannen.   

‘Ventoux’ mengt twee tijdsperiodes (1982 en 2012) door elkaar. Zo kom je als kijker langzaam te weten hoe de tragedie in het eerste tijdsvak is kunnen gebeuren. Door het heen en weer springen zien we hoe jeugdige onschuld en volwassen ontnuchtering hand in hand gaan. van Kilsdonk gaat daarbij niet altijd even subtiel te werk: het verhaalverloop ligt voor het grootste deel voor de hand, en erg diep wordt niet gegraven. Het echte tranentrekken ruimt meestal plaats voor iets te gemakkelijke platitudes die verhinderen dat de personages echt tot leven komen. Waardoor je aan de meet het gevoel krijgt een film te hebben gezien die je in een of andere vorm al eens eerder hebt gezien. Iets teveel prefabloutering dus, terwijl de setting en insteek zich nochtans uitstekend leenden voor een meer uit de band springend resultaat. Wat rest is zeker niet slecht, maar het mocht – oh voorspelbare woordspeling nog aan toe – zeker een tandje meer geweest zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray