Zoeken

Star Wars: The Force Awakens

  • Cinevision.be/nl quoteert Star Wars: The Force Awakens met een 4/5
  • Regisseur: J.J. Abrams
  • Cast: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 16-12-2015
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "Star Wars: The Force Awakens"

Wat niemand voor mogelijk hield – tenminste niet tot de aankondiging twee jaar terug – is gebeurd: een sequel op de allereerste ‘Star Wars’-trilogie met medewerking van Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill. En met heel wat verwijzingen naar elementen uit die trilogie. Zowel inhoudelijk als qua look en feel. Iedereen die zich ooit als kind, tiener of jongvolwassene door ‘A New Hope’, ‘The Empire Strikes Back’ en ‘Return Of The Jedi’ liet betoveren, begon na dat heuglijke nieuws genoeg kwijl te produceren om eender welk internationaal vastgelegd speekselquota te overschrijden. Temeer omdat duidelijk werd dat George Lucas nagenoeg niets met de opvolgende trilogie zou te maken hebben.

Arme George, dachten wij toch even - multimiljomiljardair of niet. Destijds kreeg hij het verwijt van de zelfverklaarde intelligentsia dat zijn blockbusterobsessie ervoor zorgde dat Hollywood in de eerste plaats zou inzetten op popcornfilms, daarmee de sterkere auteurscinema naar de onderlaag verbannend. Dat even vergeten werd dat Hollywood van meet af aan commercie uitademde en dat populaire cinema altijd naast intelligente had bestaan, werd daarbij even over het hoofd gezien. Los daarvan is het uiteraard een stelling die uitnodigt tot interessante discussies. Later kreeg Lucas het hard te verduren van de ‘Star Wars’-fans zelf: die vonden het niet leuk dat Lucas’ prequeltrilogie (‘The Phantom Menace’, ‘Attack Of The Clones’ en ‘Revenge Of The Sith’) verzoop in digitale effecten, warrige scenario’s, slecht acteerwerk en nauwelijks geen magie bevatten. Als schepper van het origineel plots als heiligschenner worden veroordeeld: het kan verkeren, zei 3-CPO.

Nadat Lucas de rechten van ‘Star Wars’ had verkocht aan Disney, lag de weg wagenwijd open om opnieuw aan te knopen met de originele trilogie, en de prequelreeks netjes dood te zwijgen. Toen regisseur J.J. Abrams vervolgens beloofde om terug aan te knopen met de originele ‘Star Wars’ door zo weinig mogelijk digitale effecten te gebruiken en vooral te gaan voor fysische effecten en nagebouwde werelden op echte locaties, wisten de fans met hun anticipatie geen blijf. Nu hun (lange) wachten beloond is, is het geen wonder dat ‘Star Wars: The Force Awakens’ wereldwijd als een recordverbrijzelende tornado langs de bioscopen trekt.

Vraag is natuurlijk: is ‘The Force Awakens’ een goede film? Antwoord: oh ja. Ruw aan de haak gewogen zijn ‘A New Hope’ en ‘The Empire Strikes Back’ zeker de betere films, maar deze ‘Force’ sluit er netjes bij aan. Abrams en scenarist Lawrence Kasdan (die meeschreef aan ‘The Empire Strikes Back’ en ‘Return Of The Jedi’) volgen het origineel bij vlagen zelfs zo dicht dat er her en der gesproken wordt over een remake in plaats van een sequel. Een remakequel als het ware. Storen doet dit niet echt, daarvoor is het weerzien te warm. Al zorgt het er wel voor dat de magie iets te snel plaats ruimt voor gewenning. Verhaaltechnisch speelt alles zich ruim dertig jaar na ‘Return Of The Jedi’ af. De troepen van het Rijk zijn uit hun as herrezen (en noemen zich nu ‘The First Order’) en maken nog steeds jacht op de rebellen, die nu worden geleid door Generaal Leia. Jedileraar Luke Skywalker is al een tijd vermist, en de First Order heeft er veel voor over om zijn schuilplaats te ontdekken. Voor de rest volstaat te weten dat de kranige woestijnzwerfster Rey (Daisy Ridley) en de tot inkeer gekomen stormtrooper Finn (John Boyega) een puzzelstuk in handen krijgen dat kan helpen om Luke op te sporen. En dat Han Solo en Chewbacca nog steeds ass kicken. En dat het ongelooflijk kippenvellerig aanvoelt om de Millennium Falcon opnieuw door het luchtruim te zien klieven en zoeven.

Dus ja, er is van alles en nog wat aan te merken op ‘The Force Awakens’. En neen, we wijden daar niet over uit. Daarvoor zijn we te nerdy tevreden met de wedergeboorte van deze jeugdvormende franchise. Wat episodes VII (2017) en IX (2019) brengen zien we wel. Dat de toekomst er mooi uitziet, zal iedereen na het zien van ‘The Force Awakens’ in elk geval met bliep bliep-graagte beamen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray