Zoeken

La Isla Minima

  • Cinevision.be/nl quoteert La Isla Minima met een 3/5
  • Regisseur: Alberto Rodriguez
  • Cast: Raul Arévalo, Javier Gutiérrez, Nerea Barros, Antonio De La Torre
  • Genre: Thriller
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-12-2015
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "La Isla Minima"
Hoeveel keer zou de Spaanse cineast Alberto Rodriguez naar het eerste seizoen van ‘True Detective’ hebben gekeken? Het is een vraag die relevant is tijdens en na het verorberen van Rodriguez’ broeierige misdaadthriller ‘La Isla Minima’. Niet dat deze film een kopie is van ‘True Detective’, daarvoor is het canvas te klein. Gelijkenissen zijn er zeker: vermoorde vrouwen, twee detectives met een tegengesteld karakter en een omkadering waarbij de natuurlijke omgeving bijna een personage op zichzelf vormt. Al kan het allemaal ook gewoon toeval zijn, daar het productieproces van ‘La Isla Minima’ vroeger begon dan de HBO-reeks. 

Alberto Rodriguez is sowieso beïnvloed door Amerikaanse voorbeelden. Zijn vorige prent ‘Grupo 7’ was een actiefilm gesitueerd in het drugsmilieu. Niet dat Rodriguez kopieert: de man heeft wel degelijk een eigen stijl en weet in ‘La Isla Minima’ heel goed de zweterige toon te treffen die nodig is om dit verhaal op het scherpst van de snee te houden. En daar werd hij ruimschoots voor beloond tijdens de uitreiking van de Goya Awards – de Spaanse Oscars zeg maar – waar de prent negen prijzen won. 

Zuid-Spanje, 1980. Politie-inspecteurs Juan (de ervaren rot) en Pedro (het ambitieuze jonkie) zien zich genoodzaakt samen te werken tijdens de zoektocht naar twee verdwenen tienerzussen. Juan maakte als inspecteur de Franco-dictatuur mee en heeft het moeilijk te aarden in de democratie. De jonge Pedro draagt die geschiedenis niet mee, en handelt steeds naar eer en geweten, terwijl Juan bewust buiten de lijnen durft kleuren en knokken. De zaak komt in een stroomversnelling als blijkt dat de verdwenen meisjes vermoord zijn. En dat zij niet de enige slachtoffers zijn van een seriemoordenaar die de buurt al een tijd onveilig maakt. Bovendien lijkt de burgemeester van het dorp niet van plan om te helpen bij het onderzoek als dat het dorp in diskrediet dreigt te brengen. 


Genoeg elementen dus voor een stevige Spaanse polar (een Spolar?). En stevig is ‘La Isla Minima’ wel degelijk. Toch zijn er minpunten. Zo houdt Rodriguez de plot niet altijd even snedig. Niet alles krijgt een antwoord, en er zijn nogal wat plotgaten waarover kan worden nagekaart. Een euvel dat wordt gecompenseerd door de mooie beelden die constant een zinderende atmosfeer opwekken. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Spanje krijgt er in de onderlaag nog wat lekkers bij, daar de veranderende zeden vs het oude regime zich meanderend doorheen de narratie slingert. Of hoe ‘La Isla Minima’ daardoor zowel de fans van een stevige thriller als een meer alternatief kunstzinnig publiek moet weten te bekoren. Wat meteen verklaart waarom de film bij ons zowel op het BIFFF als op het Mooov-festival te zien was vooraleer hij in gewone roulatie werd uitgebracht. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray