Zoeken

Better Call Saul, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Better Call Saul, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: Vince Gilligan, Michelle MacLaren, e.a.
  • Cast: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Michael McKean, Patrick Fabian
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 450 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-11-2015
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Better Call Saul, seizoen 1"
Toegegeven, we wisten initieel niet wat we moesten aanvangen met het nieuws dat Vince Gilligan na ‘Breaking Bad’ alle hens aan dek bracht voor een prequelspin-off daarvan. ‘Breaking Bad’ was immers zo grensverleggend, intens vertolkt, geniaal geschreven én subliem geregisseerd dat het bijna onmogelijk leek om met een zijproject voor de dag te komen dat even sterk zou zijn. De vrees dat ‘Better Call Saul’ eerder een melkkoe zou zijn dan een vijfsterrenreeks was niet onbestaande – al zou dat toch wel een rare demarche zijn, gezien de kwaliteit die bij ‘Breaking Bad’ vijf seizoenen lang op het voorplan stond. 

Nu de eerste tien afleveringen van ‘Better Call Saul’ er zijn, is duidelijk dat de vrees voor een commerciële inkopper totaal onterecht was. Meer zelfs, ‘Better Call Saul’ doet eerder zijn best om zo ondoorgrondelijk mogelijk te zijn. Zich traag ontvouwende scripts, episodes waarin weinig tot niets gebeurt … zalig zij die geduld hebben om deze noot te kraken. Wie dat heeft, wordt immers beloond. ‘Better Call Saul’ bevat heel wat scènes die – zelfs al is Walter White niet van de partij – niet moeten onderdoen voor de mokerslagen die we in ‘Breaking Bad’ incasseerden. Een gefaald experiment of eendagsvlieg is ‘Better Call Saul’ in geen geval.  

In het tweede seizoen van ‘Breaking Bad’ dook Saul Goodman (Bob Odenkirk) op. Een alles behalve betrouwbare advocaat die vooral in de schemerzone opereert, en de man is om naartoe te gaan voor complexe zaken. Ervoor zorgen dat Walter Whites crystal meth-geld niet in de verkeerde handen verzeilde, bijvoorbeeld. Saul groeide snel tot een interessant en vooral hilarisch personage dat tot aan het eind van de reeks op het appel bleef. De beslissing om van hem het hoofdpersonage te maken van een eigen serie die zich voor ‘Breaking Bad’ zou afspelen, was dan misschien onverwacht, ergens was het ook logisch. Saul Goodman is immers een enigma: waar komt hij vandaan, waarom verdedigt hij misdadigers en hoe zit het met zijn geweten? Allemaal vragen die in deze prequelserie worden beantwoord. Enfin, de meeste toch. ‘Better Call Saul’ begint met een scène die zich afspeelt na de gebeurtenissen in ‘Breaking Bad’ – Vince Gilligan houdt nu eenmaal van elliptische verhalen – en keert daarna terug naar de genesis van Saul Goodman. Die in het begin nog niet Saul Goodman heet, maar James McGill. Anno 2002 is hij een beginnend advocaat in Albuquerque. Zijn broer Chuck (Michael McKean) is eveneens advocaat en partner van het toonaangevende Hamlin, Hamlin & McGill. Chuck kan niet meer werken omdat hij ultragevoelig is voor elektrische straling, waardoor hij een teruggetrokken leven leidt en wordt verzorgd door James. James wil de Hamlin-vennoten een proces aanspannen omdat ze Chuck niet financieel bijstaan, zelfs al investeerde hij fors in de firma. Een zaak die duidelijk maakt dat James er geen graten inziet om als kleine garnaal aan de kieuwen van grote vissen te trekken. 

In de loop van de eerste tien afleveringen zien we hoe James McGill aanvankelijk de intentie niet heeft om op te komen voor de rechten van misdadigers – hij is zelfs een tijd actief als advocaat van bejaarden wiens contract met het bejaardentehuis waar ze verblijven niet in orde is. Gaandeweg raakt hij meer en meer in onfrisse zaken betrokken, tot wanneer hij – en hiermee is de steen voor de tweede reeks die in het voorjaar van 2016 in première gaat meteen gelegd – resoluut besluit om niet meer met zich te laten sollen en openlijk ten strijde trekt tegen politieke correctheid. 

Bob Odenkirk is ronduit sensationeel als James/Saul. Zowel tijdens de momenten waarin hij zijn meest menselijke kant laat zien, als tijdens die waarin er vooral luid mag gelachen worden. En dat kan meteen al in de openingsscène waarin hij een stel studenten moet verdedigen die wel een heel straffe stoot hebben uitgehaald. Her en der duiken een paar personages op die een link hebben met ‘Breaking Bad’, Tuco Salamanca bijvoorbeeld. De meest opvallende is Mike Ehrmantraut (een schitterend onderkoelde Jonathan Banks) wiens relatie met Saul complexer is dan ‘Breaking Bad’ liet uitschijnen. Telkens wanneer Odenkirk en Banks samen in beeld verschijnen, springen de vonken van het scherm. 

Ook mooi: ‘Better Call Saul’ is stilistisch verbonden met ‘Breaking Bad’. Vince Gilligan en zijn team van scenaristen en regisseurs pakken uit met een serie die heel herkenbaar is voor iedereen die van ‘Breaking Bad’ genoten heeft. En dat is uiteraard enkel maar toe te juichen. Net als in ‘Breaking Bad’ etaleren Gilligan en co bovendien een paar intensief gewelddadige scènes die – net omdat ze niet alomtegenwoordig zijn – des te meer impact hebben. Wie na het heengaan van Walter White met een koude kalkoen zat opgezadeld, weet wat te doen: feestdisgewijs smullen van dit kwalitatief hoogstaand nevenproject.    

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray