Zoeken

Wayward Pines, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Wayward Pines, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseurs: M. NIght Shyamalan, Zal Batmanglij, Tim Hunter e.a.
  • Cast: Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Terrence Howard
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 490 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-12-2015
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Wayward Pines, seizoen 1"

Zou het kunnen dat M. Night Shyamalan aan een remonte is begonnen? Dat mag wel, na het archislechte ‘The Last Airbender’ en het ook al niet denderende ‘After Earth’. Wie de sympathieke Indiase Amerikaan definitief had afgeschreven, is in elk geval te hard van stapel gelopen. In 2015 leverde hij immers twee geslaagde projecten af. De eerste is de bioscoopchiller ‘The Visit’, de tweede de pilootaflevering van ‘Wayward Pines’, een serie waarbij hij een van de executive producers is.

‘Wayward Pines’ is gebaseerd op de romantrilogie van Blake Crouch. Het eerste deel ‘Pines’ (verschenen in 2012) vormt de basis van de eerste vijf afleveringen, opvolgers ‘Wayward’ (2013) en ‘The Last Town’ (2014) doen dienst als inspiratie voor de laatste vijf episodes. Het verhaal is dus netjes afgerond, al is dat buiten de economische succesratio gerekend. De goede kijk- en waarderingscijfers voor de reeks noopten Fox Network er toe om groen licht te geven voor een tweede seizoen dat midden 2016 zal worden uitgezonden. Voor bedenker Crouch alvast geen probleem. Want al is het verhaal officieel verteld en af, toch zijn er volgens hem zeker mogelijkheden om het universum van ‘Wayward Pines’ nog verder uit te breiden.

Wayward Pines is een gehucht in Idaho. Gelet op het aantal mysterieuze gebeurtenissen die er plaatsvinden zou het eveneens uit de koker van Stephen King kunnen komen. Het verhaal trapt af met Secret Service-agent Ethan Burke (Matt Dillon) die terug bij zijn positieven komt in Wayward Pines na een auto-ongeval. Zijn collega is verdwenen, net als de twee andere die hij aan het zoeken was. Uiteraard wil Burke uitvissen wat met hen is gebeurd, maar dat blijkt niet eenvoudig. Wayward Pines verlaten – of de buitenwereld contacteren - blijkt zelfs helemaal een onbegonnen zaak. De lokale sheriff (Terrence Howard) straft iedereen die Wayward Pines wil ontvluchten niet zo fijntjes af met een publieke executie. Burke ontdekt gaandeweg dat een van zijn collega’s dood is, en dat de andere (Carla Gugino) schijnbaar haar plaats heeft gevonden in het op het eerste zicht idyllische stadje. En dat ze op een paar dagen tijd bijna tien jaar is verouderd. Aan Burke de taak om het geheim van Wayward Pines te achterhalen en de hegemonie van de sheriff te breken.

Om uit te vlooien of het universum van Blake Crouch een true original is, zouden we eigenlijk de boeken moeten lezen. Dat hebben we niet gedaan, en puur op wat we te zien kregen, is het nogal aanlokkelijk om de serie te omschrijven als een mengeling tussen ‘Twin Peaks’, ‘Under The Dome’ en ‘The X-Files’. Wat betekent dat je een fan van fantasy moet zijn om alle bizarre scenariokronkels die ‘Wayward Pines’ in petto heeft te kunnen toejuichen. Wat aanvankelijk begint als een detectivereeks gooit snel de echte kaarten op tafel. En die graven dieper dan de contouren van de synopsis laten vermoeden. Wie de plot uiteindelijk een brug te ver vindt, kan zich nog altijd laven aan de hoogkwalitatieve productiewaarden. Zo goed is het met het Amerikaanse televisielandschap momenteel gesteld, dat zelfs potentiële pulpreeksen een streling voor het oog zijn. Voeg daar een interessante cast aan toe – Dillon op kop – en een strak opgebouwde spanningsboog en je zit sowieso goed voor tien sessies sciencefictionthrillerpret. Of het universum sterk genoeg is om ook in het tweede seizoen te bekoren, zal de (nabije) toekomst moeten uitwijzen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray