Zoeken

Mad Men, seizoen 7

  • Cinevision.be/nl quoteert Mad Men, seizoen 7 met een 4/5
  • Regisseurs: Scott Hornbacher, Michael Uppendahl, Phil Abraham e.a.
  • Cast: Jon Hamm, Elisabeth Moss, John Slattery, Christina Hendricks
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 650 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-12-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Mad Men, seizoen 7"

Pink weg, die traan. Met het zevende seizoen – goed voor veertien afleveringen – komt er definitief een einde aan een van de mooiste televisieseries van de voorbije tien jaar. Dat het niet de meest toegankelijke was, bleek een van de grote charmes ervan. Met Don Draper creëerde Matthew Weiner in ‘Mad Men’ misschien wel het meest ambigue televisiepersonage ooit. En hij bleek de ideale gids voor een soms subtiele, soms uitbundige reis langs het Amerikaanse reclamemakerslandschap van de jaren zestig. En bij uitbreiding langs de turbulente sixties zelf.

De laatste reeks bestaat eigenlijk uit twee delen van telkens zeven episodes. Deze dvd-uitgave bundelt alle afleveringen, zodat je het volledige slotakkoord al dan niet in bingevorm kan bekijken. De eerste zeven afleveringen stammen uit 2014 en zijn gebundeld onder de noemer ‘The Beginning’. Ze sluiten aan bij het zesde seizoen. Draper is nog steeds verbannen bij SC&P. Volgens de een is hij ontslagen, volgens de andere voor onbepaalde tijd met verlof. Dat niet iedereen bij SC&P staat te springen om hem terug officieel in dienst te nemen, is echter duidelijk. In de tussentijd probeert Don zijn huwelijk met Megan te redden van de totale ondergang. Het eerste luik eindigt met een staatsgreep van Roger Sterling die Don aan boord houdt, al zorgt dat manoeuvre ervoor dat het kantoor officieel wordt opgeslokt door McCann Erickson.

De laatste zeven afleveringen stammen uit 2015 en zijn gebundeld als ‘The End Of An Era’. Anno 1970 blijkt Don meer dan ooit op zoek naar zichzelf. Zozeer zelfs dat hij McCann zonder enige verklaring verlaat en geen enkele poging doet om zijn verdwijnen naar eender wie toe te rechtvaardigen. De Hamm-vraag is uiteraard of Draper op het eind kiest voor de volledige anonimiteit, zichzelf van het leven berooft of alsnog zijn eigen onvolmaaktheden omarmt. Dat Weiner het slotakkoord ambigu houdt, zorgt er voor dat de finale vlot over de tong gaat, zonder daarbij echt de controversiële hoogtes van die van pakweg ‘The Sopranos’ te evenaren. De kans is alvast reëel dat fans van de reeks het subtiele einde wel zullen appreciëren. Wie alsnog dacht dat er op het einde klaarheid, confetti, champagne en serpentines zouden zijn, heeft de voorbije tien jaar niet goed opgelet.

Naast de persoonlijke queeste van Draper op zoek naar zichzelf, valt er uiteraard nog heel wat te beleven in dit afsluitende seizoen. Weiner en co amuseren zich opnieuw kostelijk met het uitvergroten van de corporate reclamejungle, en zorgen ervoor dat ieder vast personage daarbij meerdere momenten in de zon krijgt. Daarbij is zowel uitbundig gelachen als stil wenen toegestaan. Ook de tijdscapsule ziet er andermaal prachtig uit met onder meer loepzuiver in beeld gebrachte hippiecommunes en een hilarische terugblik op de impact op de eerste bedrijfscomputers. In een heel mooie aflevering is alles dan weer opgebouwd rond de reconstructie van het effect van de televisieregistratie van de maanlanding. Een extra pluim is er voor de vaak betoverende soundtrack waarin ereplaatsen zijn weggelegd voor bloedmooie sixtiesnummers die vaak voor een mooie correlatie met het beeld zorgen.

Valt er dan niets negatiefs te zeggen over de laatste rechte ‘Mad Men’-lijn? Toch wel, maar niet veel. Tussen de groeven van de overgang van de eerste zeven naar de laatste zeven episodes verdwijnen een paar personages nogal abrupt, al is dat enigszins te verklaren daar er acht maanden liggen tussen beide tijdskaders. En soms is – hoe mooi en poëtisch het ook ademt – alles misschien toch net een tikkel te afstandelijk om alle plotkeuzes en –wendingen evenzeer te appreciëren. Al toont Weiner wel zijn eigenzinnige standvastigheid door een van de centrale personages kanker te laten krijgen, en de finale afloop van de ziekte niet uit te spelen. Het zijn zulke tegendraadse keuzes die uiteindelijk de overhand halen en van ‘Mad Men seizoen 7’ een meer dan waardige afsluiter maken. Dus ja, pink ze weg, die traan. Niemand die het je kwalijk zal kunnen of durven nemen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray