Zoeken

Les Combattants

  • Cinevision.be/nl quoteert Les Combattants met een 3/5
  • Regisseur: Thomas Cailley
  • Cast: Adèle Haenel, Kevin Azais, Antoine Laurent
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-12-2015
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Les Combattants"

In liefde en oorlog is alles geoorloofd, besloten Cupido en Mars destijds na een avondje doorzakken. Wat moet het dan niet zijn als liefde oorlog is, vragen wij ons kanttekeninggewijs af. Een mogelijk antwoord daarop is te vinden binnen de contouren van ‘Les Combattants’, het gelauwerde debuut van Thomas Cailey. In 2014 won ‘Les Combattants’ drie Césars (beste debuutfilm, beste actrice en beste meest veelbelovende acteur) en vier prijzen op het festival van Cannes. Liefhebbers van gefundeerde arthousecinema mogen bij deze beginnen watertanden.

Arnaud (Kevin Azais) en zijn oudere broer proberen na de dood van hun vader de familiehouthandel verder te zetten. Dat ze niet op hun mondje zijn gevallen, blijkt uit de openingsscène: daarin geven ze een begrafenisondernemer lik op stuk wanneer blijkt dat zijn gebrekkige keuze in hout onmogelijk voor een sterke kist kan zorgen. Hoe hevig Arnaud getekend is door de dood van zijn vader, raakt nooit uitgesproken. Dat hij het gemis meedraagt is zichtbaar voor wie tussen de lijnen kijkt. Tijdens een opendeurdag van het leger laat hij zich door zijn vrienden overhalen om deel te nemen aan een zelfverdedigingsinitiatie. Daar wordt hij netjes gevloerd door Madeleine (Adèle Haenel), die droomt van een militaire carrière. De enige manier die Arnaud ziet om alsnog te winnen is haar hard in de pols te bijten: niet echt een sportieve geste.

Later komt Arnaud Madeleine opnieuw tegen: blijkt dat hij samen met zijn broer bij haar thuis een badhuis naast het ouderlijk zwembad moet bouwen. Ook al verschillen Arnaud en Madeleine van elkaar als dag en nacht, uiteindelijk groeit er een band tussen de twee. Vooral omdat ze allebei een dolende ziel zijn, en net daarin elkaar vinden. Niet dat Cailley zich in zijn langspeeldebuut beperkt tot de contouren van het garçon trouve fille-thema. Buiten de kantlijnen kleurend raakt hij een verhaal aan waarin de hoofdpersonages hun harmonie ook met hun leefomgeving proberen te vinden. Naderende bosbranden in de kurkdroge Landes – een gebied nabij Bordeaux – staan dan weer synoniem voor een naderende apocalyps die metafoorgewijs kan worden gezien als een jeugdige sprong naar het volwassen duister. Het op zijn kop zetten van de traditionele man-vrouwverhoudingen zorgt zelfs voor een feministisch aroma.

‘Les Combattants’ valt op door zijn openhartigheid en volledig onsentimentele aanpak. Meer geworteld in het echte leven dan in gesuikerde Hollywoodepigonen dus. Niet alles werkt: Cailley houdt de zaken soms ook te afstandelijk, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om mee te gaan in de relatie tussen de twee protagonisten. Al moet je om ‘Les Combattants’ echt te appreciëren dit liefdesverhaal – de titel verraadt het al een beetje – in de eerste plaats zien als een overlevingsverhaal waarin twee jeugdige mensen zich al dan niet in (dolle) verliefdheid wapenen voor het leven van alledag.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray